Ένας ειδικός ανιχνευτής που έχει σκοπό τον εντοπισμό νέων άστρων νετρονίων (πάλσαρ) κατόρθωσε τα τελευταία πέντε χρόνια να ανακαλύψει 700 συνολικά πάλσαρ, ίσον δηλαδή αριθμό μ’ αυτόν που είχαν ανακαλυφτεί τα προηγούμενα 30 χρόνια. Με την βοήθεια του καταπληκτικού αυτού αστρονομικού οργάνου, που είναι τοποθετημένο στο Αστεροσκοπείο Τζόντρελ Μπανκ της Αγγλίας, μια ομάδα αστρονόμων από διάφορες χώρες ανακάλυψε ένα δεύτερο πάλσαρ να περιφέρεται γύρω από ένα άλλο μια φορά κάθε 2,4 ώρες αφού η μεταξύ τους απόσταση είναι μικρότερη από την διάμετρο του Ήλιου.

Καθένα από τα δύο αυτά πάλσαρ έχει διάμετρο 20 περίπου χιλιομέτρων, περιλαμβάνει όμως υλικά περισσότερα από τα υλικά που περιέχει ο Ήλιος μας. Οι μετρήσεις που έγιναν τότε επιβεβαιώνουν τέσσερις διαφορετικές απόψεις της θεωρίας της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν καθώς τα δύο πάλσαρ προσεγγίζουν σιγά-σιγά το ένα στο άλλο. Η ελκτική αυτή κατάσταση θα αναγκάσει τα δύο πάλσαρ να συγχωνευτούν μεταξύ τους σχηματίζοντας τελικά μια «Μαύρη Τρύπα» σε 85 περίπου εκατομμύρια χρόνια.

Ένα άστρο νετρονίων ή πάλσαρ είναι πραγματικά κάτι το αδιανόητο. Αν για παράδειγμα μπορούσαμε να φτάσουμε στη γειτονιά ενός από τα παράξενα αυτά αντικείμενα θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με μια απίστευτη αστρική ραδιοπηγή που εκπέμπει τόση ενέργεια όση 10.000 άστρα σαν τον Ήλιο. Η πυκνότητά του είναι τόσο μεγάλη ώστε αν ένα κομμάτι του με μέγεθος ενός κόκκου άμμου έπεφτε πάνω στη Γη μας θα την διαπερνούσε τελείως από την μιαν άκρη στην άλλη, με την ίδια ευκολία που μια υπερθερμασμένη καυτή σιδερόβεργα διαπερνάει ένα λεπτό διαφανές φύλλο νάιλον.  Για να μπορέσουμε μάλιστα να πούμε ότι πλησιάσαμε κάπως την φανταστική πυκνότητα ενός τέτοιου άστρου τότε ολόκληρος ο σημερινός πληθυσμός του πλανήτη μας, έξη δηλαδή δισεκατομμύρια άνθρωποι, θάπρεπε να συμπιέζονταν στο μέγεθος μιας σταγόνας νερού.

Τα υλικά ενός τέτοιου άστρου νετρονίων, με μέγεθος όσο είναι το κεφάλι μιας καρφίτσας, θα "ζύγιζαν" ένα εκατομμύριο τόνους, δέκα δηλαδή φορές περισσότερο από ένα σύγχρονο αεροπλανοφόρο! Επί πλέον, αν ρίχναμε έναν σπόρο σταριού πάνω σ' ένα πάλσαρ θα δημιουργούσε τόση ενέργεια όση και η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Η πυκνότητα των υλικών του δημιουργεί επίσης πραγματικά αδιανόητες βαρυτικές δυνάμεις.  Ένα μωρό 5 κιλών, για παράδειγμα, στην επιφάνεια ενός άστρου νετρονίων θα "ζύγιζε" 50 εκατομμύρια τόνους!  Το ίδιο άλλωστε αυτό άστρο "ζυγίζει" 400.000 φορές περισσότερο από την Γη μας παρ' όλο που η διάμετρός του είναι 1.300 περίπου φορές μικρότερη.  Αν μάλιστα η Γη μας είχε συμπιεστεί σε μια σφαίρα με την πυκνότητα που έχει ένα άστρο νετρονίων θα χωρούσε άνετα στο εσωτερικό του κλειστού Σταδίου "Ειρήνης και Φιλίας" στο Φάληρο.

Photo Credits: NASA

π