Το παράξενο αυτό τοπίο αναδεικνύει την χαοτική δραστηριότητα στην κορυφή ενός πυλώνα αερίων και σκόνης, με ύψος 3 έτη φωτός, ο οποίος διαβρώνεται, όχι μόνο από την ενεργητική ακτινοβολία των γειτονικών του φωτεινών άστρων, αλλά και από τους πίδακες αερίων που εκτινάσσουν τα νεογέννητα άστρα, τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό του. Ο πυλώνας αυτός βρίσκεται μέσα στο νεφέλωμα της Τρόπιδας, ένα από τα πιο ενεργητικά αστρικά μαιευτήρια του Γαλαξία μας, κάπου 7.500 έτη φωτός μακριά.

Η υπεριώδης ακτινοβολία και οι ισχυροί αστρικοί άνεμοι από τα υπέρθερμα νεογέννητα άστρα του νεφελώματος «σμιλεύουν» και συμπιέζουν τον «πύργο» αερίων και σκόνης, δίνοντας το έναυσμα για την γέννηση νέων άστρων στο εσωτερικό του. Δύο μάλιστα από αυτά (ένα στην υψηλότερη «κορυφή» στο πάνω μέρος της εικόνας και ένα άλλο σε μία άλλη «κορυφή» κοντά στο κέντρο της εικόνας) εκτοξεύουν πίδακες αερίων και σκόνης προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι κάθε νεογέννητο άστρο σχηματίζεται μέσα από την βαρυτική κατάρρευση μιας πυκνότερης περιοχής στο εσωτερικό ενός νεφελώματος αερίων και σκόνης, τα περισσότερα υλικά της οποίας καταλήγουν στο ίδιο το άστρο. Τα ελάχιστα υλικά που περισσεύουν από αυτή την διαδικασία σχηματίζουν γύρω του έναν περιστρεφόμενο δίσκο αερίων και σκόνης, στο εσωτερικό του οποίου σχηματίζονται πλανήτες. Ο δίσκος αυτός, ωστόσο, συνεχίζει για ένα χρονικό διάστημα να τροφοδοτεί με υλικά το κεντρικό του άστρο, τα οποία υπερθερμαίνονται και εκτινάσσονται προς αντίθετες κατευθύνσεις στο Διάστημα, κατά μήκος του άξονα περιστροφής του.

Στην σύνθετη αυτή εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, που ελήφθη στις 1-2 Φεβρουαρίου 2010, το μπλε χρώμα αντιστοιχεί στο οξυγόνο, το πράσινο στο υδρογόνο και το άζωτο και το κόκκινο στο θείο.

Φωτογραφία

Credit: NASA, ESA, M. Livio and the Hubble 20th Anniversary Team (STScI)

π