Ένα άστρο με την ονομασία HD47536 διαθέτει έναν τουλάχιστον πλανήτη γύρω του και μοιάζει με τον Ήλιο μας. Με την διαφορά όμως ότι το άστρο αυτό βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου κι έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση που θα το μετατρέψει σύντομα σε ένα από τα πολλά πλανητικά νεφελώματα που παρατηρούμε στον ουρανό. Παρατηρώντας δηλαδή την εξέλιξη και την συμπεριφορά του άστρου HD47536 βλέπουμε τι πρόκειται να συμβεί και στο δικό μας άστρο, αφού η ίδια μοίρα ακριβώς περιμένει και τον Ήλιο μας.

Το άστρο HD47536 βρίσκεται σε απόσταση 401 ετών φωτός από τη Γη προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Μεγάλου Κυνός. Είναι ένα μόνο από τα 80 γιγάντια άστρα που μελετούσε μια ομάδα αστρονόμων όταν οι παρατηρήσεις τους απέδειξαν την ύπαρξη ενός τουλάχιστον πλανήτη γύρω του με υλικά 5 έως 10 φορές τα υλικά που έχει ο δικός μας Δίας. Ο εξωηλιακός αυτός πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση που κυμαίνεται από 240 έως 337 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το άστρο όταν σε σύγκριση η μέση απόσταση του Άρη από τον Ήλιο είναι 228 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Λόγω της αποστάσεως αυτής μια πλήρης περιφορά γύρω από το άστρο, ένα δηλαδή έτος του, διαρκεί 712 γήινες ημέρες.

Εάν στο πλανητικό αυτό σύστημα υπάρχουν πλανήτες ή δορυφόροι πάνω στους οποίους να έχει αναπτυχθεί κάποιος τεχνολογικά αναπτυγμένος πολιτισμός, οι κάτοικοί του θα πρέπει ήδη να ετοιμάζονται για αναχώρηση, γιατί τα πράγματα εκεί θα έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ δύσκολα, όπως άλλωστε θα συμβεί και στους δικούς μας απογόνους. Γιατί σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, όταν το υδρογόνο στο κέντρο του θα έχει αρχίσει να λιγοστεύει, ο Ήλιος θα αρχίσει ν’ αλλάζει, να μεγαλώνει σε όγκο και να μετατρέπεται σιγά-σιγά σε κόκκινο γίγαντα.

Πάνω στον πλανήτη μας οι αλλαγές του Ήλιου θα κάνουν τους ωκεανούς να βράζουν γεμίζοντας τον ουρανό με βαριά ζεστά σύννεφα υδρατμών. Οι βροχές που θα συγκλονίζουν τον πλανήτη μας δεν θα είναι αρκετές για να ξαναγεμίσουν τους ωκεανούς που σιγά-σιγά θα εξαφανιστούν καταστρέφοντας συγχρόνως κάθε είδος ζωής. Και όταν οι βροχές σταματήσουν, η Γη μας θα συνεχίσει να ζεσταίνεται όλο και πιο πολύ. Οι βράχοι θ’ αρχίσουν να λειώνουν, και τα άλλοτε μεγαλόπρεπα βουνά μας θα λυγίσουν και θα βυθιστούν σ’ έναν απέραντο ωκεανό καυτής λάβας. Τον ίδιο καιρό ο διογκωμένος Ήλιος μας θα κοιτάζει από ψηλά ατάραχος την μετατροπή του αλλοτινού γαλαζοπράσινου πλανήτη μας σε μία καυτή κόλαση.

π