Αυτό το εκπληκτικό πανόραμα δείχνει την «αψίδα» του Γαλαξία μας να ορθώνεται πάνω από την πλατφόρμα παρατήρησης του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου VLT του ESO στο Cerro Paranal της Χιλής. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι, από την Γη, βλέπουμε τον Γαλαξία μας σαν μία λωρίδα στον ουρανό διότι, καθώς παρατηρούμε προς το κέντρο του, από την θέση που καταλαμβάνει το Ηλιακό σύστημα σε μία από τις σπείρες του, βλέπουμε τον γαλαξιακό δίσκο από το πλάι. Ο Γαλαξίας μας περιβάλλεται από αρκετούς μικρότερους γαλαξίες δορυφόρους, από τους οποίους διακρίνονται το Μικρό και το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, δύο νάνοι γαλαξίες που ανήκουν στην Τοπική Ομάδα των γαλαξιών, στο αριστερό μέρος της εικόνας.

Κατασκευασμένο σε υψόμετρο 2,6 km πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Αστεροσκοπείο Paranal συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σπουδαιότερες αστρονομικές εγκαταστάσεις του κόσμου. Το τηλεσκόπιο VLT αποτελείται από 4 τηλεσκοπικές μονάδες, εξοπλισμένες με κάτοπτρα διαμέτρου 8,2 m το καθένα, καθώς και από 4 ακόμη βοηθητικά τηλεσκόπια με διάμετρο κατόπτρου 1,8 m το καθένα. Τα τηλεσκόπια αυτά μπορούν να λειτουργήσουν όλα μαζί ως ένα γιγάντιο συμβολόμετρο με ισοδύναμη διάμετρο κατόπτρου που φτάνει τα 200 m.

Credit: John Colosimo (colosimophotography.com)/ESO

Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο, καθώς και για την «αρμάδα» των τηλεσκοπίων που έχει εγκαταστήσει στην Χιλή μπορείτε να αντλήσετε από το άρθρο «Τα μεγάλα αστεροσκοπεία του ESO στην Χιλή», στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.eef.edu.gr/el/arthra/ta-megala-asteroskopeia-tou-eso-stin-hili/

π