Πριν από μερικά χρόνια μια ομάδα αστρονόμων του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ μετά από επισταμένες παρατηρήσεις δέκα ετών και την χρησιμοποίηση του μεγάλου τηλεσκοπίου VLT του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στη Χιλή, ανακάλυψε ένα άστρο που περιφέρεται γύρω από την τεράστια Μαύρη Τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας. Το άστρο αυτό βρίσκεται σε απόσταση από τη Μαύρη Τρύπα τρεις φορές την απόσταση που έχει ο Πλούτωνας από τον Ήλιο (17 ώρες φωτός), περιφέρεται γύρω από την Μαύρη Τρύπα με ταχύτητα 5.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ενώ χρειάζεται 15 περίπου χρόνια για να συμπληρώσει μια πλήρη περιφορά. Η ταχύτητα του άστρου είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της ύπαρξης της γαλαξιακής Μαύρης Τρύπας και της εκτίμησης ότι τέτοιου είδους αντικείμενα ελλοχεύουν στους πυρήνες όλων των γαλαξιών.

Προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη και σε απόσταση 26.000 ετών φωτός από 'μάς το κέντρο του Γαλαξία μας βρίσκεται δίπλα σχεδόν σε μία ιδιαίτερα ενεργή πηγή ακτινοβολιών που ονομάζουμε «Τοξότη Α*» και έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά συμπαγής. Οι σύγχρονες μάλιστα παρατηρήσεις ταυτίζουν την περιοχή αυτή με την κεντρική Μαύρη Τρύπα του γαλαξιακού κέντρου. Και βέβαια εκτός από άστρα το αδηφάγο αυτό τέρας εξαφανίζει και οτιδήποτε άλλο τολμήσει να το πλησιάσει με αποτέλεσμα την συνεχή του επέκταση.

Άλλες παρατηρήσεις του τροχιακού αστεροσκοπείου ακτίνων Χ «Τσάντρα» μας απεκάλυψαν την ύπαρξη ενός γιγάντιου φωτεινού δίσκου αστροϋλικών να περιβάλλει την γαλαξιακή Μαύρη Τρύπα. Η τεράστια αυτή Μαύρη Τρύπα καταβροχθίζει κυριολεκτικά ένα προς ένα τα άστρα του γαλαξιακού πυρήνα καθώς αυτά εξελίσσονται και πέφτουν προς το κέντρο του. Η Μαύρη αυτή Τρύπα υπολογίζεται ότι αποτελείται από υλικά σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια φορές περισσότερα από αυτά που έχει ο Ήλιος συγκεντρωμένα σε μια περιοχή με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Ηλίου που είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι άλλοι γαλαξίες έχουν κι αυτοί παρόμοιες τεράστιες Μαύρες Τρύπες στο κέντρο τους αφού ο Γαλαξίας μας δεν είναι ο μοναδικός στο Σύμπαν.

[ESO/M. Kornmesser - eso1825b]

π