Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, ολοκλήρωσε την ευθυγράμμιση των επιστημονικών του οργάνων στα τέλη Απριλίου. Η επιστημονική ομάδα του τηλεσκοπίου επιβεβαίωσε ότι και τα τέσσερα επιστημονικά όργανα του James Webb μπορούν πλέον να συλλάβουν εξαιρετικής ποιότητας εικόνες, γεγονός που τους επιτρέπει να προχωρήσουν στην επομένη και τελική σειρά προετοιμασιών και ρυθμίσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο περίπου μήνες.

Για του λόγου το αληθές, δημοσιεύθηκε στις 9 Μαΐου μία εντυπωσιακής ευκρίνειας εικόνα, που πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις εκπληκτικές δυνατότητες του τηλεσκοπίου. Η εικόνα αυτή εστιάζει σε μία περιοχή του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου, ενός μικρού γειτονικού μας γαλαξία, και ελήφθη από το επιστημονικό όργανο MIRI (Mid ΙnfraRed Instrument), που ανιχνεύει το μέσο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Στην εικόνα που παραθέτουμε σήμερα, η λήψη από το MIRI συγκρίνεται με μια παλαιότερη εικόνα της ίδιας ακριβώς περιοχής, η οποία ελήφθη από το Spitzer. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer, η λειτουργία του οποίου ολοκληρώθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 2020, ήταν ένα από τα Μεγάλα Τροχιακά Αστεροσκοπεία της NASA αλλά και το πρώτο το οποίο παρείχε εικόνες υψηλής ανάλυσης από το Σύμπαν στο εγγύς και μέσο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Η υπεροχή του διαστημικού τηλεσκοπίου James Web είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Credit: NASA/JPL-Caltech (left), NASA/ESA/CSA/STScI (right)

π