Αυτή η εικόνα των αλληλεπιδρώντων γαλαξιών Arp 142, περίπου 330 εκατ. έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Ύδρας, συνδυάζει δεδομένα που ελήφθησαν στο ορατό και υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer.

Ο γαλαξίας NGC 2936 είναι ο "πιγκουίνος" του ζεύγους. Το σχήμα αυτού του κάποτε σπειροειδούς γαλαξία στρεβλώθηκε από την βαρυτική έλξη του γειτονικού του γαλαξία. Η αλληλεπίδραση αυτή έδωσε το έναυσμα για μια ενεργητική περίοδο αστρογένεσης, γι’ αυτό και τώρα ο γαλαξίας NGC 2936 εμπεριέχει έναν μεγάλο αριθμό από νεογέννητα υπέρθερμα άστρα. Τα άστρα αυτά παρατηρήθηκαν στο ορατό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από το Hubble και απεικονίζονται εδώ με γαλάζιο χρώμα. Αντιθέτως, τα αέρια και η σκόνη, τα οποία ανιχνεύονται στα μεγαλύτερα μήκη κύματος της υπέρυθρης ακτινοβολίας που βλέπει το Spitzer, απεικονίζονται εδώ με κόκκινο χρώμα.

Το "αυγό" του ζεύγους είναι ο ελλειπτικός γαλαξίας NGC 2937, που σε αντίθεση με τον συνοδό του δεν έχει διακριτά χαρακτηριστικά, ενώ η πρασινωπή του απόχρωση μαρτυρά την ύπαρξη ενός πληθυσμού πολύ γηραιότερων άστρων. Η απουσία του κόκκινου χρώματος καταδεικνύει ότι ο γαλαξίας αυτός έχει απωλέσει προ πολλού τα αποθέματα αερίων και σκόνης που διαθέτει, απ’ τα οποία γεννιούνται νέα άστρα.

Credit: NASA-ESA/STScI/AURA/JPL-Caltech

 

π