Με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO), οι αστρονόμοι ανακάλυψαν την πιο μακρινή πηγή ραδιοεκπομπών που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα: πρόκειται για ένα κβάζαρ, το οποίο εκτινάσσει ισχυρούς πίδακες που εκλύουν ραδιοκύματα.

Τα κβάζαρ είναι υπερφωτεινά αντικείμενα, τα οποία εντοπίζονται στο κέντρο ορισμένων γαλαξιών και ενεργοποιούνται από τις γιγάντιες μαύρες τρύπες που φιλοξενούν στους πυρήνες τους.

Το κβάζαρ αυτό, με την κωδική ονομασία P172+18, βρίσκεται τόσο μακριά μας, ώστε η ακτινοβολία του ταξίδευε για περίπου 13 δισ. χρόνια μέχρι να φτάσει σε εμάς ή, για να το πούμε διαφορετικά, βλέπουμε το κβάζαρ αυτό όπως ήταν, όταν η ηλικία του Σύμπαντος ήταν μόλις 780 εκατ. έτη. Παρόλο που έχουν ανακαλυφθεί ακόμη πιο μακρινά κβάζαρ, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν ένα κβάζαρ τόσο νωρίς στην ιστορία του Σύμπαντος, το οποίο διαθέτει πίδακες που λάμπουν έντονα στα ραδιοκύματα.

Το κβάζαρ της σχετικής έρευνας ενεργοποιείται από μία κολοσσιαία μαύρη τρύπα, η οποία «καταπίνει» με ραγδαίο ρυθμό τα αέρια που την περιβάλλουν, ενώ υπολογίστηκε ότι η μάζα της είναι 300 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου ή 75 φορές μεγαλύτερη από την γιγάντια μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας.

Πηγή: Most distant quasar with powerful radio jets discovered | ESO

Φωτογραφία: Καλλιτεχνική αναπαράσταση του κβάζαρ P172+18

Credit: ESO/M. Kornmesser

π