Οι Πυλώνες της Δημιουργίας, μια περιοχή αστρογένεσης στο Νεφέλωμα του Αετού και περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά, φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1995, ενώ συγκαταλέγονται ανάμεσα στις εντυπωσιακότερες και πλέον δημοφιλείς αστροφωτογραφίες που ελήφθησαν ποτέ. Μία δεύτερη και υψηλότερης ανάλυσης φωτογραφία τους δημοσιοποιήθηκε το 2015, με αφορμή τα 25α γενέθλια του θρυλικού τηλεσκοπίου. Οι τεράστιοι στύλοι μοριακού υδρογόνου και σκόνης σε αυτό το «αστρικό βρεφοκομείο» υπερθερμαίνονται από την υπεριώδη ακτινοβολία των νεογέννητων άστρων που εμπεριέχουν, ενώ διαβρώνονται από τους αστρικούς ανέμους που «πνέουν» από γειτονικά γιγάντια άστρα.

Σε σύγκριση με τις δύο αυτές εικόνες, οι Πυλώνες της Δημιουργίας, όπως απεικονίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στο μέσο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, φαντάζει πιο «απειλητική»: τα περισσότερα άστρα σε αυτή την περιοχή εξαφανίζονται και η εικόνα κυριαρχείται από φαινομενικά ατελείωτες στοιβάδες και «πύργους» αερίων και σκόνης.

Αυτό, όμως, είναι μια αυταπάτη, διότι τα άστρα, παρόλο που φαίνεται να απουσιάζουν, είναι όντως εκεί! Ο λόγος για τον οποίο δεν φαίνονται είναι ότι συνήθως δεν εκπέμπουν πολλή ακτινοβολία στο μέσο υπέρυθρο, γι’ αυτό και ανιχνεύονται κυρίως στο υπεριώδες, ορατό και εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να διακρίνουμε δύο τύπους άστρων. Τα άστρα στις κορυφές των πυκνών και γεμάτων σκόνη στύλων έχουν πρόσφατα διαβρώσει τα υλικά που τα περιβάλλουν και η κοκκινωπή τους απόχρωση οφείλεται στο ότι οι ατμόσφαιρές τους εξακολουθούν να καλύπτονται εν μέρει από «πέπλα» σκόνης. Αντίθετα, τα γαλάζια άστρα της εικόνας, που είναι παλαιότερα, έχουν ήδη αποβάλει το μεγαλύτερο μέρος από τα αέρια και την σκόνη που τα περιβάλλουν.

Πηγή: Observations: Pillars of Creation (MIRI Image) (webbtelescope.org)

Credits

SCIENCE: NASA, ESA, CSA, STScI

IMAGE PROCESSING: Joseph DePasquale (STScI), Alyssa Pagan (STScI)

π