Το Mariner 9 προσέγγισε τον Άρη στις 14 Νοεμβρίου του 1971 και ήταν η πρώτη διαστημοσυσκευή που τέθηκε σε τροχιά γύρω από έναν άλλον πλανήτη. Χαρτογραφώντας το 85% της αρειανής επιφάνειας, το Mariner 9 μάς έστειλε περισσότερες από 7.000 φωτογραφίες, ενώ η τελευταία επικοινωνία του έγινε στις 27 Οκτωβρίου του 1972.

Η συστηματική μελέτη του κόκκινου πλανήτη ξεκίνησε το 1965: όταν, δηλαδή, το Mariner 4, με τις πρώτες κοντινές του φωτογραφίες από έναν άλλον πλανήτη, μας αποκάλυψε έναν εχθρικό για την ζωή κόσμο, με πολικές θερμοκρασίες, άνυδρο και ερημωμένο.

Έξι χρόνια αργότερα, το Mariner 9 ξεκινούσε κι αυτό το ταξίδι του προς τον Άρη. Ελάχιστοι φαντάζονταν τότε ότι ο διαστημικός αυτός θαλασσοπόρος θα διεύρυνε τόσο σημαντικά τις γνώσεις μας για τον κόκκινο πλανήτη. Στην αποστολή του εκείνη το Mariner 9 φωτογράφισε μεταξύ άλλων τον γιγάντιο κρατήρα Ελλάς, το τεράστιο, αλλά σβηστό, ηφαίστειο Olympus Mons, το οποίο ορθώνεται σε ύψος τριπλάσιο σχεδόν από την ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, τον Φόβο και τον Δείμο, δηλαδή τους δύο μικρούς δορυφόρους του Άρη κ.ά.

Η σπουδαιότερη, όμως, ανακάλυψη του Mariner 9, και συνάμα η πρώτη σοβαρή ένδειξη για την ύπαρξη νερού στον Άρη κατά το αρχέγονο παρελθόν του, ήταν ένα σύστημα από ρωγμές, ρήγματα και κανάλια απορροής, τόσο αχανές που, εάν βρισκόταν στη Γη, θα διέτρεχε ολόκληρη την Ευρώπη, από την Λισαβώνα μέχρι πέρα από την Μόσχα: η Κοιλάδα Mariner.

Έκτοτε υλοποιήθηκαν δεκάδες διαστημικές αποστολές για την εξερεύνηση του Άρη, οι οποίες διεύρυναν εκπληκτικά τις γνώσεις μας γι’ αυτόν, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο πλανήτης αυτός περιβαλλόταν από πυκνή ατμόσφαιρα και διέθετε σημαντικές ποσότητες νερού σε υγρή μορφή.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον κόκκινο πλανήτη και τα όσα μάθαμε γι’ αυτόν χάρη στις δεκάδες διαστημοσυσκευές που τον επισκέφτηκαν, καθώς και για τις προσπάθειες που γίνονται για την υλοποίηση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής, στο βιβλίο της ψηφιακής παράστασης με τίτλο «Ο κόκκινος Πλανήτης», στον ακόλουθο σύνδεσμο:

o-kokkinos-planhths_biblio_web.pdf (eef.edu.gr)

Credit: NASA/JPL-Caltech/USGS

 

 

π