Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που να μην έχουν αναρωτηθεί για το Σύμπαν που μας περιβάλλει. Χιλιάδες ερωτήσεις έχουν τεθεί κατά καιρούς, από τους πρωτόγονους νομάδες μέχρι τους σύγχρονους αστρονόμους και αστροφυσικούς. Κι όλες οι μυριάδες αυτές των ερωτήσεων μπορούν να συμπυκνωθούν σε μια και μοναδική: τι άραγε υπάρχει εκεί έξω; Ή ακόμη πιο απλά: από τι αποτελείται το Σύμπαν;

Το μεγαλύτερο μέρος του Σύμπαντος αποτελείται από το τίποτα. Ένα ελάχιστο μόνο ποσοστό του περιλαμβάνει την ύλη που βλέπουμε, από τα άτομα δηλαδή των 92 χημικών στοιχείων που βρίσκουμε ελεύθερα στη Φύση.

Οτιδήποτε το υλικό είναι φτιαγμένο από άτομα. Κι όλα αυτά τα άτομα, όλα τα συστατικά της Γης, κάθε άτομο βράχων ή λουλουδιών, φωτιάς, σύννεφου ή θάλασσας γεννήθηκε προηγουμένως σε κάποιους άλλους ήλιους, κάποιας αρχέγονης παρελθούσας εποχής πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Όπως κι εμείς, άλλωστε. Γιατί κι εμείς δεν είμαστε παρά μέρος της πρωτόγονης εκείνης ύλης που αρχικά δημιουργήθηκε με τη βίαιη γέννηση του Σύμπαντος. Η ύλη που αποτελεί τα σώματά μας «κάηκε» και ανασχηματίστηκε στην καρδιά γιγάντιων κόκκινων άστρων.

Ύλη που δημιουργήθηκε από στοιχεία που εκσφενδονίστηκαν στο διαστημικό κενό από εκρήξεις σουπερνόβα. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα.

Από τα συντρίμμια κατεστραμμένων άστρων-σουπερνόβα, από αέρια και αστρόσκονη του διαστημικού κενού, συμπυκνώθηκαν ο Ήλιος και οι πλανήτες του. Και πριν από πέντε δισεκατομμύρια χρόνια η Γη άρχισε να εξελίσσεται χωρίς να υπάρχει πάνω της κανένας μάρτυρας αυτής της εξέλιξης.

Ηφαίστεια και πίδακες λάβας τίναξαν στην επιφάνεια αέρια και υδρατμούς που σκέπασαν τον πλανήτη μας. Η λιωμένη Γη άρχισε να κρυώνει και η επιφάνεια της να σταθεροποιείται και να καλύπτεται από ωκεανούς.

Συγχρόνως βαθιά στις πρωτογενείς θάλασσες άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα δείγματα ζώντων οργανισμών. Και με την πάροδο των δισεκατομμυρίων χρόνων τους μονοκύτταρους οργανισμούς διαδέχτηκαν οι πολυπλοκότεροι πολυκύτταροι οργανισμοί.

Μέχρις ότου, πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια, σε μια τεραστίων διαστάσεων έκρηξη δημιουργίας, εκατομμύρια διαφορετικά είδη φυτών και ζώων βγήκαν από τις θάλασσες και διασκορπίστηκαν παντού πάνω στην επιφάνεια του όμορφου πλανήτη μας. Ενός πλανήτη που, δισεκατομμύρια χρόνια τώρα, σκεπάζεται κάθε βράδυ από το πέπλο της νύχτας στολισμένο με τα απόμακρα φωτεινά πετράδια των άστρων.

π