Ο πιο δραστήριος γεωλογικά κόσμος στο Ηλιακό μας Σύστημα και ο πιο βίαιος είναι ο δορυφόρος του Δία, η Ιώ. Το 1979, καθώς η διαστημοσυσκευή "Βόγιατζερ 1" την προσπερνούσε, οι επιστήμονες αντίκρισαν έκπληκτοι την έκρηξη ενός πελώριου ηφαιστείου. Μετέπειτα φωτογραφίες μας αποκάλυψαν δεκάδες ακόμη ενεργά ηφαίστεια και μια γεωλογική δραστηριότητα μεγαλύτερη και από της Γης ακόμη. Γιατί η Ιώ βρίσκεται αιχμαλωτισμένη σε μια βαρυτική παγίδα ανάμεσα στο Δία, που την τραβάει από τη μια μεριά, και τους γειτονικούς της δορυφόρους Ευρώπη και Γανυμήδη, που την τραβούν από την άλλη και από διαφορετικές συνεχώς γωνίες. Μέσα σ’ αυτές τις παλιρροιακές δυνάμεις η κατά τα άλλα στερεή επιφάνεια του εδάφους της Ιούς ανεβοκατεβαίνει συνεχώς σε ύψη που φτάνουν τα 100 μέτρα. 

Οι τεράστιες αυτές παλίρροιες θερμαίνουν το εσωτερικό της Ιούς λιώνοντας τους βράχους, που μαζί με θειούχα αέρια ξεπετάγονται στην επιφάνεια με βίαιες ηφαιστειακές εκρήξεις. Τα πυρακτωμένα υλικά από την έκρηξη ενός ηφαιστείου πετάγονται σε ύψος μέχρι και 500 περίπου χιλιομέτρων, ενώ καπναγωγοί διοξειδίου του θείου απελευθερώνονται από το εσωτερικό και ανερχόμενοι παγώνουν και πέφτουν πάλι στο έδαφος σαν όμορφο χρωματιστό χιόνι, (με μιαν απαίσια όμως μυρωδιά), που καλύπτει την Ιώ με ρυθμό 10 εκατοστών το χρόνο. Με αυτό το ρυθμό, η Ιώ θα μπορούσε να αναποδογυρίσει τον εαυτό της μέσα σε μερικά μόνον εκατομμύρια χρόνια. 

Ορισμένα από τα ηφαίστεια της Ιούς έχουν ύψος που φτάνουν τα 8 χιλιόμετρα ενώ στην κορυφή τους η διάμετρος των κρατήρων τους φτάνουν τα 200 χιλιόμετρα. Από τα διάφορα ηφαίστεια ξεχύνονται ροές λάβας που εκτείνονται σε μήκος 300 και πάνω χιλιομέτρων. Ένα από τα οκτώ ενεργά ηφαίστεια που παρατηρείται ανελλιπώς από το 1979 ονομάζεται Λόκι και τα υλικά του εκτοξεύονται συνεχώς εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια σε ύψος 150 χιλιομέτρων. Το ίδιο συμβαίνει και με το ηφαίστειο Προμηθεύς του οποίου τα υλικά εκτοξεύονται σε ύψος 70 χιλιομέτρων και διασκορπίζονται σε μια απόσταση που ξεπερνάει τα 125 χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο και πιο βίαιο ηφαίστειο στην Ιώ είναι αναμφισβήτητα το Πελέ του οποίου τα υλικά εκτοξεύονται σε απόσταση 500 χιλιομέτρων. Άλλα πάλι χαρακτηριστικά, όπως είναι το Όρος Αίμος που βρίσκεται κοντά στον νότιο πόλο της Ιούς, έχουν ύψος που ξεπερνάει το ύψος των Ιμαλαΐων αλλά η προέλευσή τους είναι ακόμη άγνωστη. 

π