Το Apollo 11, η θρυλική αποστολή που μετέφερε τους αστροναύτες Neil Armstrong, Michael Collins και Edwin “Buzz” Aldrin στη Σελήνη, εκτοξεύθηκε στις 16 Ιουλίου 1969. Τα 20 και πλέον χρόνια του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ της τότε Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την κατάκτηση του Διαστήματος, πλησίαζαν προς το τέλος τους. Περίπου 4 μέρες αργότερα, στις 16:17 ώρα Χιούστον της 20ής Ιουλίου, η φωνή του Armstrong ενημέρωνε το Κέντρο Ελέγχου: «Χιούστον, εδώ η Βάση της Γαλήνης. Ο Αετός προσεδαφίστηκε». Η σεληνάκατος, έχοντας εξαντλήσει σχεδόν όλα της τα καύσιμα, περνούσε στην ιστορία ως η πρώτη που μετέφερε ανθρώπους σε ένα άλλο ουράνιο σώμα του Ηλιακού συστήματος.

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Armstrong έκανε το πρώτο του βήμα στην επιφάνεια της Σελήνης διατυπώνοντας τη φράση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Οι Armstrong και Aldrin, εκτός από ορισμένα επιστημονικά όργανα, άφησαν στην επιφάνεια της Σελήνης μία αμερικανική σημαία και μία επιγραφή με τις υπογραφές των τριών αστροναυτών και του τότε προέδρου Richard Nixon, που σε ελεύθερη μετάφραση έγραφε: «Εδώ, άνθρωποι από τον πλανήτη Γη πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Σελήνη, τον Ιούλιο του 1969 μ.Χ. Ήλθαμε ειρηνικά και εξ ονόματος ολόκληρης της ανθρωπότητας». Η επιστροφή των αστροναυτών στη Γη έγινε στις 24 Ιουλίου με την προσθαλάσσωσή τους στον βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, όπου και τους περισυνέλεξε το αεροπλανοφόρο USS Hornet.

Αυτό, όμως, που δεν είναι ίσως και τόσο γνωστό είναι ότι στα Εθνικά Αρχεία στην Ουάσιγκτον υπάρχει ένα υπόμνημα με τίτλο «Σε περίπτωση τραγωδίας στη Σελήνη» (In Event of Moon Disaster) και ημερομηνία 18 Ιουλίου 1969. Το υπόμνημα αυτό είχε προετοιμαστεί από τον προεδρικό κειμενογράφο William Safire, προκειμένου να διαβαστεί από τον πρόεδρο Nixon ως διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό στην απευκταία περίπτωση που οι τρεις αστροναύτες για κάποιον λόγο δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν από τη Σελήνη. Όπως είχε αποφασιστεί, μετά την ανάγνωση του διαγγέλματος, όλες οι ραδιοεπικοινωνίες με το Apollo 11 θα σταματούσαν άμεσα. Καθώς δεν υπήρχαν εναλλακτικά σχέδια διάσωσης, οι τρεις αστροναύτες θα παρέμεναν αιχμάλωτοι στη Σελήνη ώσπου να πεθάνουν, ενώ η επιμνημόσυνη δέηση θα γινόταν με τον ίδιο τρόπο που γίνονται παρόμοιες τελετές σε περίπτωση θανάτου εν πλω. Δεν χρειάζεται φυσικά να πούμε ότι το υπόμνημα αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και η διαστημική αποστολή Apollo 11 παρέμεινε στην ιστορία ως η πρώτη που μετέφερε τον άνθρωπο σ’ ένα άλλο ουράνιο σώμα του Ηλιακού μας συστήματος.

Περισσότερες πληροφορίες για τον αμερικανοσοβιετικό ανταγωνισμό για την κατάκτηση του Διαστήματος, καθώς και για το πρόγραμμα Apollo μπορείτε να αντλήσετε από το βιβλίο της ψηφιακής παράστασης «Από την Γη στην Σελήνη».

Credit: NASA (σελήνη)
Credit: National Archives (memo)

π