Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στην Αθήνα και στις Σέρρες απονομής επαίνων και βραβείων στους μαθητές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Στην Αθήνα ο διαγωνισμός, όπως κάθε χρόνο, φιλοξενήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου στο κεντρικό του αμφιθέατρο. Οι μαθητές πέραν των βιβλίων που έλαβαν ως αναμνηστικό δώρο είχαν την ευκαιρία μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους να επισκεφτούν το νέο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, που άνοιξε τις πύλες του τον Δεκέμβριο του 2018, είναι  ένας χώρος γνωριμίας, ενασχόλησης και πειραματισμού με την Επιστήμη και την Τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους.

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. διοργάνωσε και φέτος τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 17η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών – EUSO 2019. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές Α' και Β΄ τάξης Λυκείου Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ.

Ο διαγωνισμός EUSO είναι ο μοναδικός στον οποίο απαιτούνται τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Εργαστηριακός χαρακτήρας, καθώς οι μαθητές πραγματοποιούν πειράματα, παίρνουν μετρήσεις και εξάγουν συμπεράσματα
  • Διεπιστημονικότητα, καθώς τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
  • Ομαδοσυνεργατικότητα, καθώς οι μαθητές συμμετέχουν σε τριμελείς ομάδες και όχι ως άτομα.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση, μέσα από τα Ε.Κ.Φ.Ε., της ένταξης του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και στη λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο εξαγωγής συμπερασμάτων και επίλυσης αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Στους τοπικούς διαγωνισμούς (Α' Φάση) συμμετείχαν συνολικά 315 τριμελείς μαθητικές ομάδες από 301 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια από όλη την Ελλάδα και προκρίθηκαν 62 ομάδες για να συμμετάσχουν στους δύο Πανελλήνιους διαγωνισμούς (39 στην Αθήνα και 23 στις Σέρρες).

Τα θέματα, τα αποτελέσματα καθώς και άλλες πληροφορίες για τον διαγωνισμό θα βρείτε στον δικτυακό τόπο https://www.panekfe.gr/euso/docs

 

 

 

 

 

 

 

ιε