Σε μια ιδιαίτερη Βραδιά Βιβλίου, προσκαλούν το κοινό η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης την Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 και ώρα 18:30 (Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο).Πρόκειται για μια βραδιά που ως στόχο έχει την παρουσίαση του εντυπωσιακού λευκώματος με τίτλο: «Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με θέα το Σύμπαν», των κ.κ. Γιάννη Παπαμαστοράκη και Μάκη Παλαιολόγου, που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Το λεύκωμα «Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με θέα το Σύμπαν» αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι μέχρι τα σύνορα του ορατού σύμπαντος, μέσα από μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες με τα τηλεσκόπια και τις ψηφιακές αστρονομικές κάμερες του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στoν Ψηλορείτη.

Με αφετηρία το Ηλιακό μας Σύστημα και ενδιάμεσους σταθμούς μερικά από τα ωραιότερα αέρια νεφελώματα, σμήνη άστρων ή γαλαξίες που υπάρχουν στο ουράνιο στερέωμα, το κοσμικό ταξίδι ολοκληρώνεται με τις εικόνες μερικών από τα πιο απομακρυσμένα ουράνια αντικείμενα που έχουν φωτογραφηθεί μέχρι σήμερα: μακρινοί γαλαξίες που το φως τους έφυγε προς εμάς έως και πριν από ένδεκα δισεκατομμύρια χρόνια.

Η πανδαισία μορφών και χρωμάτων - που αποτελεί από μόνη της μοναδική αισθητική εμπειρία - συνοδεύεται από απλή και γλαφυρή παρουσίαση των αντικειμένων που συναντάμε, γραμμένη από έμπειρους αστρονόμους που ταξιδεύουν μαζί μας και μας ξεναγούν στα αξιοθέατα αυτού του θαυμαστού σύμπαντος, όπως μας αποκαλύπτεται από την πιο πρόσφατη αστρονομική έρευνα.

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι:

κ. Κανάρης Τσίγγανος, Καθηγητής Φυσικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
κ. Δέσποινα Χατζηδημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
κ. Γιώργος Γραμματικάκης, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής, Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης,
καθώς και οι Συγγραφείς του Λευκώματος:
κ. Γιάννης Παπαμαστοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και
κ. Μάκης Παλαιολόγου, Δρ. Αστροφυσικής, Αστεροσκοπείο Σκίνακα.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με θέα το Σύμπαν», η οποία πραγματοποιείται στους ισόγειους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου και περιλαμβάνει θεαματικές εικόνες από το ομότιτλο λεύκωμα,(Διάρκεια Έκθεσης: 11-30 Απριλίου 2011).
Οι βραδιές βιβλίου που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, είναι μια σειρά από φιλικές συναντήσεις για όσους αγαπούν το βιβλίο και επιθυμούν μέσα από το διάβασμα να προσεγγίσουν την επιστήμη. Μία φορά το μήνα, ένα επιστημονικό βιβλίο, επιλεγμένο από τα μέλη της Βιβλιοθήκης, «ζωντανεύει» μέσα από συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και του συγγραφέα ή εισηγητών με ειδικές γνώσεις πάνω στα θέματα που πραγματεύεται το συγκεκριμένο βιβλίο.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, αλλά η δήλωση συμμετοχής απαραίτητη λόγω περιορισμένων θέσεων. Σε περίπτωση εξάντλησης των θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

β