Σε απόσταση περίπου 1100 ετών φωτός από εμάς βρίσκεται το V Sagittae, ένα σύστημα που αποτελείται από ένα κοινό άστρο και ένα λευκό νάνο. Τα δύο άστρα βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο με αποτέλεσμα να φαίνονται σαν ένα. Ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνα (ανάμεσα στους οποίους και ο Έλληνας αστροφυσικός Μάνος Χατζόπουλος) σε μελέτη τους που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Χαβάη, αναφέρουν ότι αυτό το κοσμικό ζευγάρι θα συγχωνευτεί σε περίπου 60 χρόνια από σήμερα.

Η διαδικασία της συγχώνευσης θα είναι εκρηκτική και η λάμψη της θα ξεπεράσει σε φωτεινότητα κάθε άλλο άστρο στον ουράνιο θόλο της Γης. Ηδη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών η φωτεινότητα του ζεύγους έχει δεκαπλασιαστεί από την εποχή που άρχισαν οι παρατηρήσεις σε αυτό στα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ερευνητικής ομάδας η συγχώνευση θα λάβει χώρα στο χρονικό διάστημα 2070-2100 με πιθανή ημερομηνία το 2083. Το φαινόμενο, όπως εκτιμούν, θα είναι έντονα ορατό στον ουρανό όταν συμβεί για περίπου ένα μήνα.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Καλλιτεχνική απεικόνιση του V Sagittae. Η συγχώνευση των δύο άστρων θα λάμψει στον ουρανό της Γης στα τέλη του αιώνα μας. Credit: LSU

π