Πληροφορίες: Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632.

Υπηρεσία Πολιτισμού Δήμου Καλλιθέας 210 9570001 και 210 9584832.

Βραδιές επιστήμης και λόγου για μικρούς και μεγάλους

Μια συνεργασία των Βιβλιοθηκών του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Δήμου Καλλιθέας

στην παραλία της Καλλιθέας

Δραστηριότητα 1η: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Με μια εκδήλωση γεμάτη αφηγήσεις και κατασκευές για παιδιά, αλλά και για όσους αισθάνονται παιδιά... εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 18:00, η συνεργασία της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Καλλιθέας.

Η πρώτη αυτή δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Καλλιθέας και θα προσφέρει στους μικρούς μας φίλους ένα ταξίδι στη γνώση εκτός των τειχών τους, με όχημα το παραμύθι και την αφήγηση.

Την ημέρα αυτή ο Γιώργος Ευγενικός αφηγείται παραμύθια και κατασκευάζει Origami, με τη μουσική συνοδεία του Κωνσταντίνου Μπαλταζάνη, ενώ αμέσως μετά οι ιστορίες της Νίκης Κάπαρη θα μας ταξιδέψουν .στων αστεριών τους μύθους. με τις μουσικές και ηχητικές ατμόσφαιρες που θα δημιουργήσει ο Γιάννης Ψειμάδας.

Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς πρωτότυπων επιμορφωτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που απευθύνονται στους πολίτες της Καλλιθέας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διαδραστικές δραστηριότητες, συζητήσεις ειδικών με το κοινό, αλλά και προγράμματα φιλαναγνωσίας και γνωριμίας μικρών και μεγάλων με ποικιλία επιστημονικών, κοινωνικών και παιδαγωγικών θεμάτων με την Επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Χώρος συνάντησης θα είναι η παραλία της Καλλιθέας και η συμμετοχή θα είναι δωρεάν για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 και στα τηλέφωνα της Υπηρεσίας Πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας 210 9570001 και 210 9584832.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 Πρόγραμμα

18:00 - 18:40 Παραμύθια και origami: αφήγηση. Μια περιπλάνηση στη γεωμετρία και στη μηχανική μέσα από το παραμύθι.

18:45 - 19:15 Εργαστήριο κατασκευής origami

19:15 - 19:30 Ιστορίες με νότες : Οι νότες χορεύουν στο πεντάγραμμο και αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες.

Μουσική: Γιάννης Ψειμάδας, Κωνσταντίνος Μπαλταζάνης 19:30 - 20:15 Των αστεριών οι μύθοι: αφήγηση

Παραμύθια και Origami

Ένα χαρτί γίνεται τρίγωνο, τετράγωνο, πουλί και καράβι. Άραγε η απόφαση των ποντικών στη συνέλευσή τους είναι απλά μαθηματικά; Πώς η Γεωμετρία και η Μηχανική βοηθούν τους ήρωες των παραμυθιών να βρουν τον δρόμο τους μέσα στην ιστορία; O πιγκουίνος θα απονείμει δικαιοσύνη; Το χάρτινο καράβι θα γλιτώσει από την κόψη του ψαλιδιού; Μία παράσταση αφήγησης παραμυθιών με παράλληλη κατασκευή Origami, «κεντημένη» με παιδικά τραγούδια. Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός Μουσική: Κωνσταντίνος Μπαλταζάνης

Εργαστήριο κατασκευής Οrigami

Με γεωμετρικά σχήματα που αλλάζουν όσο το χαρτί διπλώνεται και με αφορμή τις ιστορίες που ακούστηκαν, τα παιδιά θα δημιουργήσουν με χαρτί ήρωες των παραμυθιών και μαζί με μια ευχή θα τους ταξιδέψουν στα πιο μακρινά αστέρια τ' ουρανού.

Το Origami είναι η τεχνική διπλώματος του χαρτιού, χωρίς τη χρήση κόλλας ή ψαλιδιού, για τη δημιουργία διάφορων σχημάτων. Μια πανάρχαια ιαπωνέζικη τεχνική, που η ιστορία της είναι περίπου τόσο παλιά. όσο η ιστορία του χαρτιού. Σχεδιασμός -υλοποίηση: Γιώργος Ευγενικός

Των αστεριών οι μύθοι

Μέσα από τις ιστορίες της, η αγαπημένη μας αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη, θα μας ταξιδέψει στον μυθικό κόσμο που φαίνεται να είναι αποτυπωμένος στον έναστρο ουρανό. Ιστορίες από την ελληνική μυθολογία, ιστορίες που μιλούν για τα παλάτια του Ήλιου, για την αιώνια αγάπη που δένει τη Μικρή με τη Μεγάλη Άρκτο, για τα μυστικά που κρύβουν ο Ωρίων και η Πούλια. Το ταξίδι αυτό θα κάνουν ακόμα πιο μαγικό η μουσική και η ηχητική ατμόσφαιρα που θα δημιουργεί ο Γιάννης Ψειμάδας με πνευστά, έγχορδα και κρουστά όργανα. Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη Μουσική: Γιάννης Ψειμάδας

β