Υπολογίζεται ότι περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη ζουν σε περιοχές όπου, είτε εξαιτίας οικονομικών λόγων είτε εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης, δεν διαθέτουν τηλεπικοινωνιακές υποδομές ή ακόμη και αν σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες υποδομές, η πρόσβαση στο Internet με αυτές γίνεται μετ’ εμποδίων.

Εταιρείες που βασίζουν την ύπαρξη τους στο Internet, όπως η Google και το Facebook, προσπαθούν εναγωνίως να βρουν τρόπους για να προσφέρουν πρόσβαση στο Internet (ακόμη και δωρεάν) στους κατοίκους αυτών των περιοχών. Για αυτόν τον σκοπό έχουν ξοδέψει πολλά εκατομμύρια δολάρια στην υλοποίηση διαφόρων ιδεών, όπως την χρήση αερόστατων ή αεροσκαφών που θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια ή άλλες μεγάλης χρονικής διάρκειας πηγές ενέργειας και θα πετούν συνεχώς πάνω από μια περιοχή που δεν έχει τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Τα οχήματα αυτά θα λειτουργούν ως «κεραίες» προσφέροντας προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους κατοίκους των περιοχών που θα βρίσκονται στο βεληνεκές τους. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κατασκευαστεί κάποια πρωτότυπα οχήματα και έχουν γίνει κάποιες δοκιμές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι εταιρείες δεν έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν με αυτό το σχέδιο.

Μια αμερικανική start-up ρίχνει στο τραπέζι την δική της πρόταση που είναι η χρησιμοποίηση drones για να λειτουργούν ως «ιπτάμενοι πύργοι κινητής τηλεφωνίας», όπως χαρακτηρίζει αυτά τα drones η ίδια η εταιρεία. Τα drones ονομάζονται Telelift, θα μπορούν να πετούν σε ύψος 30 μέτρων και υπόσχονται γρήγορη σύνδεση με το Internet σε όσους βρίσκονται σε ακτίνα περίπου 50 χλμ. από αυτά. Τα Telelift μπορούν να λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια ή να συνδέονται μέσω καλωδίου με κάποια επίγεια πηγή ενέργειας. Τα Telelift  θα μπορούν να παραμένουν συνεχώς στον αέρα για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. Η ιδέα ανήκει στον 24χρονο Ραχούλ Τιβάρι ο οποίος την συνέλαβε πριν από δύο χρόνια όταν ήταν φοιτητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Perdue. Ο Τιβάρι έχει ιδρύσει την start-up εταιρεία Spooky Action και θέλει να χρησιμοποιήσει άμεσα τα drones σε περιοχές που δεν υπάρχει τηλεπικοινωνιακή υποδομή για Internet στην Κένυα, στον Νίγηρα, στην Μποτσουάνα και στην Σενεγάλη. Τα Telelift δοκιμάσθηκαν με επιτυχία πριν από 3 μήνες στο Εθνικό Πρωτάθλημα Γουιντσέρφινγκ της Γαλλίας.

Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με δεκάδες διαδραστικά εκθέματα αλλά και να παρακολουθήσουν επιδείξεις πειραμάτων ή να πάρουν μέρος σε εργαστήρια βιώνοντας μια μία μοναδική εμπειρία στον κόσμο της επιστήμης και των σύγχρονων τεχνολογιών.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Το Telelift μπορεί σύμφωνα με τους κατασκευαστές του να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και κυρίως πρόσβαση στο Internet. Credit: Spooky Action

 

κετ