Η κρατούσα θεωρία για την παρουσία της ζωής (έτσι τουλάχιστον όπως εμείς την γνωρίζουμε) θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη ενός βραχώδους πλανήτη ο οποίος να βρίσκεται στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη. Να βρίσκεται δηλαδή σε τέτοια απόσταση από το μητρικό του άστρο ώστε να μην υπάρχει ούτε υπερβολικό κρύο, ούτε υπερβολική ζέστη, επιτρέποντας έτσι την ύπαρξη του νερού σε υγρή μορφή, που είναι και ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την εμφάνιση της ζωής.

Αν και ανακαλύπτουμε πλέον με πολύ μεγάλη συχνότητα νέους πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα, εντούτοις ο εντοπισμός βραχωδών πλανητών σε κατοικήσιμες ζώνες έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Έτσι η ταυτόχρονη ανακάλυψη όχι ενός τέτοιου πλανήτη αλλά δύο και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από εμάς αποτελεί φυσικά πολύ σημαντικό γεγονός.

Ερευνητές του προγράμματος αναζήτησης εξωπλανητών CARMENES εντόπισαν δύο πλανήτες να περιφέρονται σε τροχιά γύρω από το άστρο Teegarden το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 12.5 ετών φωτός από την Γη. Οι δύο πλανήτες βρίσκονται μεν σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό τους άστρο, πιο κοντινή και από αυτή του Ερμή στον Ήλιο, αλλά το Teegarden είναι ένας κόκκινος νάνος, ένα πολύ μικρό και ψυχρό άστρο που παράγει λιγότερο φως και ενέργεια από τον Ήλιο. Τα πρώτα στοιχεία για τους δύο πλανήτες υποδεικνύουν ότι πρόκειται για βραχώδεις πλανήτες και βάση των αρχικών εκτιμήσεων των ερευνητών είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί σε αυτούς συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Οι ειδικοί εικάζουν ότι υπάρχουν και άλλοι πλανήτες στο σύστημα αυτό.

«Οι δύο πλανήτες μοιάζουν με τους εσωτερικούς πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι ελάχιστα μεγαλύτεροι σε όγκο από την Γη και βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη και μπορεί να υπάρχει σε αυτούς νερό σε υγρή μορφή» αναφέρει ο Ματίας Ζεκμάιστερ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Γκέτιγκεν στην Γερμανία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.

Στην ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» του νέου ψηφιακού πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου θα μάθετε όλα όσα αφορούν την αναζήτηση της ζωής πέρα από την Γη. Ξεκινώντας από την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, η παράσταση εστιάζει στα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος που είναι πιθανότερο να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και την μελέτη ενός εξωπλανήτη. Τι θα μπορούσε άραγε να κρύβεται ανάμεσα στα αναρίθμητα άστρα των δισεκατομμυρίων γαλαξιών του Σύμπαντος;

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» πατήστε εδώ.

Λεζάντα φωτογραφίας: Διάγραμμα του άστρου Teegarden και των δύο πλανητών που ανακαλύφθηκαν εκεί. Στην ένθετη εικόνα απεικόνιση του Ήλιου και της Γης. Credit: University Gottingen

π