Ο Νάνος του Τοξότη είναι ένας μικρός γαλαξίας γειτονικός στον δικό μας που εντοπίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η τροχιά του Νάνου Τοξότη τον φέρνει ανά περιόδους σε απόσταση από τον δικό μας γαλαξία τέτοια ώστε να «συγκρούεται» μαζί του αλλά να συνεχίζει την πορεία του καταφέρνοντας κάθε φορά να αποφεύγει την διαδικασία της συγχώνευσης.

Οι αναλύσεις των υπαρχόντων δεδομένων δείχνουν ότι τα τελευταία 6 δισ. έτη έχουν υπάρξει τουλάχιστον τρεις συγκρούσεις ανάμεσα στον Νάνο Τοξότη και τον δικό μας γαλαξία. Η πρώτη σύγκρουση συνέβη πριν από 5,7 δισ. έτη η δεύτερη πριν από 1,9 δισ. έτη και η τρίτη πριν από ένα δισ. έτος. Οι συγκρούσεις γαλαξιών έχουν ως αποτέλεσμα την αναζωογόνηση τους και την μαζική γέννηση νέων άστρων. Αυτό συνέβη και στις συγκρούσεις ανάμεσα στον Νάνο του Τοξότη και τον γαλαξία μας.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων μελέτησαν δεδομένα της ευρωπαϊκής αποστολής χαρτογράφησης του γαλαξία μας GAIA και οδηγήθηκαν σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκτίμηση. Στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Ήλιος και κατ’ επέκταση το ηλιακό μας σύστημα (άρα και η Γη) μπορεί να είναι προϊόν των κοσμικών διεργασιών που ακολούθησαν την πρώτη από τις τρεις συγκρούσεις ανάμεσα στους δύο γαλαξίες.

«Ο Ήλιος σχηματίστηκε την εποχή που πολλά άστρα που γεννιούνταν στον γαλαξία μας ήταν προϊόν της πρώτης σύγκρουσης με τον Τοξότη. Δεν γνωρίζουμε αν ο μετασχηματισμός του νέφους σκόνης και αερίων στο μητρικό μας άστρο οφείλεται στην σύγκρουση των δύο γαλαξιών ή όχι. Είναι όμως ένα πιθανό σενάριο αφού ο Ήλιος γεννήθηκε σε μια χρονική περίοδο μαζικής γέννησης νέων άστρων που ήταν αποτέλεσμα της γαλαξιακής σύγκρουσης» δηλώνει η Carme Gallart, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Υπάρχει ενδεχόμενο το ηλιακό μας σύστημα να είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης του γαλαξία μας με έναν μικρότερο. Credit: NASA

π