Στους παγετώνες της Γροιλανδίας σχηματίζονται συχνά μικρότερες και μεγαλύτερες λίμνες εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων σε εκείνες τις περιοχές. Οι λίμνες αυτές στέκουν εκεί γαλήνιες και πανέμορφες με τα ζαφειρένια νερά τους μέσα στο κατάλευκο περιβάλλον.

Αρκεί όμως μια ρωγμή για να χαθεί από προσώπου (παγωμένης) γης μια τέτοια λίμνη. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ μελετούσαν μια λίμνη που είχε σχηματιστεί στην δυτική Γροιλανδία κοντά στον παγετώνα Store. Η «Λίμνη 028», όπως ονομάστηκε, διέθετε περίπου 5 εκ. κυβικά μέτρα νερού και οι ερευνητές που την μελετούσαν είχαν συνεχή επαφή και εικόνα της μέσω drones. Όμως σεισμική δραστηριότητα δημιούργησε μια ρωγμή στον παγωμένο πυθμένα της λίμνης.

Έτσι, μέσα σε διάστημα πέντε ωρών η λίμνη σχεδόν εξαφανίστηκε χάνοντας πάνω από το 60% του νερού της το οποίο διέρρευσε σε γειτονικό παγετώνα προκαλώντας την αποσταθεροποίησή του και επιτρέποντας στους επιστήμονες να παρατηρήσουν… live μια σειρά από φαινόμενα που σχετίζονται με το λιώσιμο των πάγων. Τα ευρήματα των παρατηρήσεων δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ «PNAS».

Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκινά το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Υπό το μηδέν: Παγωμένη επιστήμη». Μικροί και μεγάλοι καλούνται να ανακαλύψουν την επιστήμη του… κρύου!

Γιατί οι Εσκιμώοι φτιάχνουν τα σπίτια τους στον πάγο;
Μας ζεσταίνουν τα μάλλινα ρούχα;
Υπάρχουν όμοιες χιονονιφάδες;
Μπορούμε να κάνουμε μία γιρλάντα να… πετάει;

Από την Φυσική και την Επιστήμη των Υλικών ως την Θερμοδυναμική και την Χημεία, εξερευνούνται πολλές πτυχές του χειμώνα μέσα από ζωντανά πειράματα. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως το αλάτι, αλλά και πιο «εξωτικά» όπως το υγρό άζωτο, εξηγούνται καθημερινά φαινόμενα όπως το λιώσιμο του πάγου, αλλά και πιο σύνθετα όπως οι διαφορετικές συμμετρικές δομές των χιονονιφάδων.

κετ