Οι ασθενείς με διαβήτη θα μπορούν σύντομα να παρακολουθούν τα επίπεδα του σακχάρου τους απλά ανοιγοκλείνοντας τα μάτια τους! Αυτό θα επιτυγχάνεται χάρις σε ένα ζευγάρι έξυπνων φακών επαφής που θα κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και θα μεταδίδουν ασύρματα τα δεδομένα τους. Τους φακούς ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Pohang στην Νότιο Κορέα, ως εναλλακτική μέθοδο στις εξετάσεις αίματος. Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα επόμενο αναβαθμισμένο μοντέλο των φακών θα μπορεί εκτός του ελέγχου να διοχετεύει και φάρμακα στον οργανισμό του ασθενούς.

Οι φακοί αποτελούνται από βιοσυμβατικά πολυμερή και βιοαισθητήρες, με τους οποίους ελέγχονται τα επίπεδα του σακχάρου στα δάκρυα, καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία του επιπεφυκότα.Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για την χρήση έξυπνων φακών επαφής ως μεθόδου ελέγχου και θεραπείας του διαβήτη. καθώς πρόκειται για μία μη επεμβατική μέθοδο, σε αντίθεση με τις εξετάσεις αίματος. επίσης, αν αποδειχθεί αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την δημιουργία φακών επαφής που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση ασθενειών της όρασης που προκαλούνται από τον διαβήτη όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Στα πειράματα που έγιναν σε κουνέλια, οι φακοί επαφής λειτούργησαν πολύ αποτελεσματικά τόσο στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου, όσο και στην παροχή φαρμάκου για την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. όμως, σε πρώτη φάση οι ερευνητές θα ασχοληθούν με την παραγωγή φακών επαφής που θα πραγματοποιούν ελέγχους των επιπέδων του σακχάρου και σε επόμενο στάδιο με τους φακούς επαφής που θα διοχετεύουν και φάρμακο.

Η ιδέα της δημιουργίας έξυπνων φακών επαφής για τον έλεγχο και την θεραπεία του διαβήτη δεν είναι καινούργια. Το 2014 η Google είχε ανακοινώσει ότι χρηματοδοτεί την δημιουργία τέτοιων φακών επαφής που θα μετρούσαν τα επίπεδα του σακχάρου στα δάκρυα, αλλά οι φακοί που αναπτύχθηκαν δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια φωτογραφία των έξυπνων φακών επαφής που δημιούργησαν. Credit: Pohang University of Science and Technology

κετ