Ερευνητές της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών δημιούργησαν έναν έξυπνο επίδεσμο, ο οποίος όχι μόνο μπορεί να ανιχνεύει βακτηριακές μολύνσεις και να ειδοποιεί τον ασθενή, αλλά και να απελευθερώνει το κατάλληλο φάρμακο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο επίδεσμος λειτουργεί όπως οι φωτεινοί σηματοδότες στους δρόμους. Αν ο επίδεσμος εκπέμψει πράσινο χρώμα αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μόλυνση ή η συγκέντρωση βακτηρίων είναι πολύ χαμηλή και δεν δημιουργούν κίνδυνο.

Το κίτρινο χρώμα σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση από βακτήρια που μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά αντιβιοτικά, τα οποία ο επίδεσμος μπορεί να απελευθερώσει στο σημείο της μόλυνσης. Το κόκκινο χρώμα σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση από βακτήρια ανθεκτικά στα κοινά φάρμακα και χρειάζεται διαφορετικού τύπου θεραπεία.

Όμως σε αυτήν την περίπτωση, αν δηλαδή εντοπιστούν βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα, ο επίδεσμος μπορεί και πάλι να προσφέρει βοήθεια. Αν πέσει πάνω στον επίδεσμο μια δέσμη έντονου φωτός, θα απελευθερωθεί ένας τύπος οξυγόνου που αποδυναμώνει τα βακτήρια ώστε να είναι πιο ευάλωτα στην θεραπεία που θα ακολουθήσει. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση των βακτηρίων.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «ACS Central Science» οι ερευνητές αναφέρουν ότι κάθε βακτηριακή μόλυνση έχει μοναδικό μικροπεριβάλλον τοξινών, ενζύμων και επιπέδων pH. Ανέπτυξαν ένα υλικό το οποίο μπορεί να αναγνωρίζει αυτά τα μικροπεριβάλλοντα και το ενσωμάτωσαν σε έναν επίδεσμο. Οι δοκιμές που έκαναν με ποντίκια ήταν πετυχημένες. «Αναπτύξαμε απλή και χαμηλού κόστους μέθοδο που εκλογικεύει την χρήση αντιβιοτικών» αναφέρουν οι ερευνητές.

Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν πώς λειτουργούν οι αισθητήρες, πώς αντιδρούν στα διάφορα αντικείμενα και πολλά ακόμη για τον κόσμο των αισθητήρων.

κετ