Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου κατασκεύασαν ένα ρομποτικό ψάρι που μπορεί να κινείται μέσα στην θάλασσα χάρις στο… συνθετικό αίμα που διαθέτει! Πρόκειται για ένα ρομπότ που αποτελείται από μαλακά υλικά το οποίο θυμίζει την όψη τα τροπικά ψαράκια που εμείς ονομάζουμε λεοντόψαρα. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην δημοσίευση που έκαναν στην επιθεώρηση «Nature», το ρομποτικό ψάρι διαθέτει ένα συνθετικό κυκλοφορικό σύστημα, μέσα στο οποίο υπάρχει ένα υδραυλικό υγρό που με μηχανικό τρόπο ωθεί το τεχνητό ψάρι. Επιπλέον, το τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό, καθώς το συνθετικό αγγειακό σύστημα περιλαμβάνει διασυνδεμένες μπαταρίες που περιέχουν ένα υγρό ηλεκτρολύτη.

Το υγρό κυκλοφορεί στο εσωτερικό του ρομπότ ενεργοποιώντας μέσω ηλεκτροχημικών αντιδράσεων διάφορες αντλίες και ηλεκτρονικά συστήματα ενώ παράλληλα κινεί με μηχανικό τρόπο τα πτερύγια, επιτρέποντας έτσι στο ψάρι να κολυμπά. Στις δοκιμές μάλιστα αποδείχθηκε ότι το ρομποτικό ψάρι έχει αρκετή δύναμη για να κινηθεί έστω και με εξαιρετικά αργή ταχύτητα, ακόμη, αντίθετα στο ρεύμα του νερού.

Κι ενώ αυτές είναι οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ρομποτικής οι νεαροί/ες φίλοι/ες που θέλουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της ρομποτικής μπορούν να επισκεφθούν το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Λεζάντα Φωτογραφίας: Το πρώτο ρομποτικό ψάρι με συνθετικό αίμα. Credit: James Pikul

κετ