Δύο πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες που αφορούν τα πιο μυστηριώδη κοσμικά σώματα, τις μαύρες τρύπες, παρουσιάστηκαν στις επιθεωρήσεις «Astronomy & Astrophysics» και «Astrophysical Journal». Στην πρώτη έρευνα ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Βόλφραμ Κολάτσνι του γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν χρησιμοποίησε το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή για να μελετήσει τον γαλαξία NGC 6240. Ο γαλαξίας αυτός, που βρίσκεται περίπου 300 εκατ. έτη φωτός μακριά από τη Γη, είχε αποτελέσει αντικείμενο ερευνών και στο παρελθόν και μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι στο κέντρο του δεν υπάρχει μία μαύρη τρύπα αλλά δύο. Η νέα έρευνα δείχνει ότι στο κέντρο του γαλαξία υπάρχουν τελικά τρεις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, η κάθε μία με μάζα 90 εκατ. φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν του Ήλιου, οι οποίες είναι «στριμωγμένες» σε μία περιοχή με διάμετρο που δεν υπερβαίνει τα 3.000 έτη φωτός. Η ανακάλυψη αυτή καταδεικνύει ότι ο γαλαξίας NGC 6240 είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης τριών μικρότερων γαλαξιών, η οποία θα ολοκληρωθεί με την συγχώνευση των τριών αυτών μαύρων τρυπών σε μία.

Την δεύτερη μελέτη πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα στην Ιαπωνία. Είναι γνωστό ότι γύρω από ένα νεαρό άστρο σχηματίζεται ένας δίσκος ύλης από τον οποίο δημιουργούνται οι πλανήτες. Έχει διαπιστωθεί ότι παρόμοιοι, αλλά πολύ μεγαλύτεροι και πυκνότεροι δίσκοι ύλης σχηματίζονται και γύρω από τις γιγάντιες μαύρες τρύπες που υπάρχουν στους γαλαξιακούς πυρήνες, αλλά μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι το περιβάλλον γύρω από τις μαύρες τρύπες δεν είναι φιλικό στον σχηματισμό πλανητών. Η νέα μελέτη δείχνει ότι το περιβάλλον γύρω από μια γαλαξιακή μαύρη τρύπα μπορεί να είναι όχι απλά φιλικό αλλά εξαιρετικά… γόνιμο. «Οι υπολογισμοί που κάναμε δείχνουν ότι σε μια απόσταση δέκα ετών φωτός από μια μαύρη τρύπα μπορούν να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πλανήτες με μάζα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Γύρω από μαύρες τρύπες μπορεί να υπάρχουν τεράστιας κλίμακας πλανητικά συστήματα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο καθηγητής Εικιχίρο Κοκούμπο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας. H μελέτη αυτή έρχεται να ενισχύσει τις εκτιμήσεις άλλων ερευνητών όσον αφορά στην πιθανότητα ύπαρξης πλανητών κοντά σε μαύρες τρύπες, όπως για παράδειγμα Σον Ρέιμοντ αστροφυσικού στο Αστεροσκοπείο του Μπορντό, ο οποίος υποστηρίζει ότι γύρω από μία γαλαξιακή μαύρη τρύπα, με μάζα 1εκατ. φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν του Ήλιου, είναι θεωρητικά εφικτό να υπάρχουν ακόμη και 1 εκατ. πλανήτες.

Στιγμιότυπο από την προσομοίωση της συγχώνευσης δύο μαύρων τρυπών με μάζα 30 φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν του Ήλιου (φωτογρ. SXS).

π