Μπορεί ο άνθρωπος να καταφέρνει να κινείται σε διαφόρων ειδών επιφάνειες και τερέν (βραχώδες, αμμώδες, ορεινές, δασώδεις κ.λπ.), αλλά για να τα καταφέρει πρέπει να συνεργαστούν περισσότεροι από 600 μύες και διάφορα μέλη του σώματός του. Δεν ισχύει το ίδιο για τα ρομπότ, αφού οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής δεν τους επιτρέπουν να κινούνται με ευκολία σε πολλών ειδών επιφάνειες. Ακόμη και οι έρημοι του Άρη δυσκολεύουν πολύ τους ρομποτικούς εξερευνητές που στέλνουμε εκεί.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια αποφάσισαν να πειραματιστούν με μία νέα ιδέα για την κίνηση των ρομπότ. Σκέφτηκαν να τοποθετήσουν σε ρομπότ… μποτάκια. Περισσότερο καινοτόμος από την ίδια την σκέψη είναι η μέθοδος κατασκευής τους. Οι ερευνητές κατασκεύασαν εύκαμπτα σφαιρίδια από μεμβράνες λάτεξ και τα γέμισαν με μικροσκοπικές διαρθρώσεις που μοιάζουν με ρίζες φυτών, αλλά και με αλεσμένο καφέ! Στην συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα εξάποδο ρομπότ που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Τοποθέτησαν στα πόδια του ρομπότ τα σφαιρίδια τα οποία του επέτρεψαν να κινείται 40% ταχύτερα από ό,τι προηγουμένως σε επιφάνειες στρωμένες με πριονίδι, με χαλίκι, με πέτρες και γενικά σε ανώμαλα και «δύσκολα» στην κίνηση τερέν. Η μέθοδος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «κοκκώδης ενσφήνωση» ή «κοκκώδες μπλοκάρισμα», το οποίο επιτρέπει σε κάποιο υλικό, στην προκειμένη περίπτωση στον αλεσμένο καφέ, να συμπεριφέρεται και σαν στερεό αλλά και σαν υγρό.

Το σύστημα θα ολοκληρωθεί με την ενσωμάτωση αισθητήρων στην κάτω πλευρά των παπουτσιών, οι οποίοι θα επιτρέπουν στο ρομπότ να προσαρμόζεται στο περιβάλλον, στο οποίο κινείται αναλύοντας σε κάθε του βήμα την επιφάνεια που πατά και να δρα αναλόγως. Το επίτευγμα δημιουργεί ελπίδες για την δημιουργία ρομπότ που θα κινούνται με μεγάλη ευχέρεια σε εξωγήινα περιβάλλοντα. «Τα ρομπότ πρέπει να κινούνται γρήγορα, αλλά και αποτελεσματικά σε κάθε είδους επιφάνειες, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκονται σε σημεία που οι άνθρωποι μπορούν μεν να προσεγγίζουν, αλλά για διαφόρους λόγους δεν πρέπει να το κάνουν» δηλώνει η Έμιλι Λάθροπ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια φωτογραφία από το ρομπότ στο οποίο προσάρμοσαν τα «μποτάκια» που του επιτρέπουν να κινείται εύκολα σε περιβάλλοντα όπως το εικονιζόμενο που είναι γεμάτο από πέτρες. Credit: University of California San Diego

κετ