Έφτασε η ώρα που όταν ανοίξετε την πόρτα του σπιτιού ή του γραφείου σας για να παραλάβετε ένα γράμμα ή ένα δέμα δεν θα δείτε κάποιον ταχυδρόμο ή υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας αλλά ένα ρομπότ. Ο αμερικανικός γίγαντας των μεταφορών FedEx κατασκεύασε ένα ρομπότ που μπορεί να μεταφέρει αλληλογραφία και μικρά δέματα σε μεγάλες αποστάσεις. Η εταιρεία ξεκίνησε τις δοκιμές αφήνοντας το SameDay Bot, όπως είναι το όνομα του ρομπότ, να κινηθεί ελεύθερα στους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης για να διαπιστώσει πώς αυτό λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες. Το ρομπότ που έχει το παρατσούκλι Roxo… κυκλοφόρησε στους δρόμους του Μανχάταν και όσοι το έβλεπαν μπροστά τους έδειχναν αιφνιδιασμένοι από αυτό που συνέβαινε.

Η FedEx έβγαλε στους δρόμους πολλά ρομπότ τα οποία κινήθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ξεπερνώντας σχετικά εύκολα τα διαφόρων ειδών εμπόδια που έβρισκαν στον δρόμο τους. Βέβαια οι Αρχές της πόλης που όπως φαίνεται δεν ήταν ενημερωμένες αντέδρασαν και ζήτησαν από την εταιρεία να μην ξαναβγάλει τα ρομπότ στους δρόμους χωρίς προηγούμενη συνεννόηση αφού διαπιστώθηκε ότι τα ρομπότ δεν ακολουθούσαν τον… ΚΟΚ ή κάποιους κανόνες στην κίνηση τους, δημιουργώντας ορισμένα προβλήματα στους δρόμους με την παρουσία τους.

Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου (Χριστούγεννα παρέα με τον Marty) μικροί αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας φίλοι της ρομποτικής μπορούν να γνωρίσουν τον Marty, ένα ρομπότ που έχει αναλάβει να βρει δώρα του Αη Βασίλη τα οποία έχουν χάσει τα ξωτικά του. Ο Marty χρειάζεται μερικούς καλούς προγραμματιστές για να τον βοηθήσουν να σχεδιάσει την διαδρομή που θα ακολουθήσει ώστε να τα βρει, αλλά και να αποφύγει τα εμπόδια που θα βρίσκει μπροστά του.

κετ