Πριν καν φτάσουν στην αγορά τα αναδιπλούμενα κινητά τηλέφωνα (foldable) τα οποία με μία κίνηση από smart phones μετατρέπονται σε μικρά tablet οι εταιρείες ετοιμάζουν την επόμενη πρότασή τους. Πρόκειται για τα κινητά τηλέφωνα που θα έχουν την μορφή… ρολού. Μεγάλες εταιρείες του χώρου αλλά και νέοι παίκτες της αγοράς έχουν αναπτύξει σχετικές ιδέες. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν προχωρήσει στην δημιουργία κάποιων πρωτοτύπων, ενώ άλλες έχουν καταθέσει αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για σχετικές τεχνολογίες που ανέπτυξαν.

Η κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία εύκαμπτων οθονών που θα «τυλίγονται» και θα επιτρέπουν στον κάτοχό τους να τις διπλώνει και να τις ξεδιπλώνει. Κάποιες εταιρείες σχεδιάζουν μοντέλα με συγκεκριμένο μέγεθος οθόνης και άλλες μοντέλα των οποίων η οθόνη θα παίρνει το μέγεθος που θέλει ο κάτοχος, ανάλογα με την χρήση που θέλει να κάνει κάθε φορά.

Αν για παράδειγμα θέλει κάποιος απλά να στείλει κάποιο γραπτό μήνυμα θα ξεδιπλώνει λίγο το ρολό-οθόνη. Αντιθέτως, αν θέλει να σερφάρει στο Διαδίκτυο ή αν θέλει να κάνει μια παρουσίαση, θα ξεδιπλώνει περισσότερο το ρολό-οθόνη. Σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτής της ιδέας, τα αναδιπλούμενα κινητά τηλέφωνα έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Το συνεχές άνοιξε-κλείσε των δύο οθονών προκαλεί προοδευτικά διαφόρων ειδών βλάβες στην

συσκευή. Ορισμένες εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία ρολού και στα tablet.

κετ