Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Swinburne στην Αυστραλία δημιούργησαν ένα νέο είδος σκυροδέματος που μπορεί να αντέξει τις πιέσεις που ασκούνται σε ένα κτίριο κατά την διάρκεια ενός σεισμού επειδή… λυγίζει χωρίς να παθαίνει κάποια ζημιά. To νέο σκυρόδεμα αποτελείται από βιομηχανικά υπο-προϊόντα όπως η ιπτάμενη τέφρα που είναι προϊόν της καύσεως του άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το σκυρόδεμά τους είναι το ίδιο ισχυρό με το συμβατικό, αλλά 400 φορές πιο ευλύγιστο.

«Το σκυρόδεμα είναι το δομικό υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο σε όλον τον πλανήτη. Στην πραγματικότητα είναι το δεύτερο υλικό που καταναλώνει περισσότερο η ανθρωπότητα μετά από το νερό. Η ποιότητα του σκυροδέματος, όπως είναι ευνόητο, σχετίζεται άμεσα με την ανθεκτικότητα των υποδομών που χρησιμοποιείται όπως τα κτίρια, οι γέφυρες και τα τούνελ» αναφέρει ο καθηγητής Μπεχζάντ Νεματολάχι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. To σκυρόδεμα, όταν δέχεται πιέσεις, συνήθως θρυμματίζεται, ενώ η παρασκευή των βασικών του συστατικών έχει πολύ αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χρησιμοποιώντας βιομηχανικά απόβλητα οι ερευνητές όχι μόνο δημιούργησαν ένα πιο ανθεκτικό είδος σκυροδέματος, αλλά και ένα περισσότερο φιλικό στο περιβάλλον. «Η παραγωγή αυτού του σκυροδέματος απαιτεί 36% λιγότερη ενέργεια και εκπέμπει 76% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι η παραγωγή του συμβατικού σκυροδέματος» αναφέρει ο Νεματολάχι. Το νέο σκυρόδεμα, όπως είναι ευνόητο, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση στην κατασκευή κτιρίων σε σεισμογενείς περιοχές.

Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου (https://www.eef.edu.gr/el/to-idryma/kentro-epistimis-kai-tehnologias/) οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με δεκάδες διαδραστικά εκθέματα αλλά και να παρακολουθήσουν επιδείξεις πειραμάτων ή να πάρουν μέρος σε εργαστήρια βιώνοντας μια μία μοναδική εμπειρία στον κόσμο της επιστήμης και των σύγχρονων τεχνολογιών.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια φωτογραφία από τα πειράματα που πραγματοποιούνται με το νέο σκυρόδεμα το οποίο λυγίζει χωρίς να σπάει όταν τοποθετείται πάνω του πολύ μεγάλο βάρος. Credit: Swinburne University

κετ