Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κορέας στην Σεούλ. Τα γυαλιά, εκτός από το να προστατεύουν τον κάτοχό τους από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, του επιτρέπουν να παίζει videogames μόνο με την κίνηση των ματιών του. Τα γυαλιά παράλληλα παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας του κατόχου τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί συστήματα και συσκευές που καταγράφουν τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου ή τις κινήσεις των ματιών και επιτρέπουν στους χρήστες τους να χρησιμοποιούν με την σκέψη ή τα μάτια τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επιπλέον, αυτά τα συστήματα και συσκευές επιτρέπουν στους γιατρούς να κάνουν διαγνώσεις ακόμη και για σοβαρές ασθένειες όπως η επιληψία ή παθήσεις που σχετίζονται με τον ύπνο. Η πρόκληση στην κατασκευή αυτού του είδους των συστημάτων και συσκευών είναι να διατηρείται πάντοτε το ίδιο αξιόπιστη και σταθερή η επαφή ανάμεσα στους αισθητήρες της συσκευής και το δέρμα του χρήστη. Οι ερευνητές προσπάθησαν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα ενσωματώνοντας εύκαμπτα αγώγιμα ηλεκτρόδια στα γυαλιά, τα οποία να παρακολουθούν ασύρματα τα ηλεκτρικά σήματα. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να εντοπίζει το υπέρυθρο φως και να μεταφράζει τις κινήσεις του σώματος και διαφόρων οργάνων όπως τα μάτια, λειτουργώντας ως ένα είδος υβριδικού interface, μίας ανθρώπινης-μηχανικής επιφάνειας αλληλεπίδρασης. Αυτό το υβριδικό interface επιτρέπει στον χρήστη των γυαλιών να παίζει videogames κουνώντας τα μάτια του. Έχει αναπτυχθεί ένα παιχνίδι στα πρότυπα του Tetris για αυτά τα γυαλιά, όπου ο παίκτης καλείται να μετακινήσει τουβλάκια με την κίνηση των ματιών του.

Ο σκελετός των γυαλιών κατασκευάστηκε σε εκτυπωτή 3D και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν εύκαμπτα ηλεκτρόδια κοντά στα αυτιά (αισθητήρας EEG) με τα οποία καταγράφονται σήματα των εγκεφαλικών σημάτων Άλφα. Τα ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν επίσης κοντά στα μάτια (αισθητήρας EOG) για να επιτυγχάνεται ο έλεγχος του videogame με τα μάτια. Ένα ασύρματο κύκλωμα, που διαισθάνεται τόσο την κίνηση όσο και το υπεριώδες φως, εμφυτεύθηκε στις δύο πλευρές των γυαλιών. Μία ζελατίνη ευαίσθητη στο υπεριώδες φως εμφυτεύθηκε μέσα στους φακούς ώστε να αντιδρούν στην παρουσία του και να αλλάζουν χρώμα μετατρεπόμενα σε γυαλιά ηλίου.

«Αντικείμενα που φορά καθημερινά ο άνθρωπος όπως γυαλιά και ρολόγια αποτελούν χρήσιμες πηγές άντλησης πληροφοριών για το ανθρώπινο σώμα. Έχουν αναπτυχθεί κάποιες τεχνολογίες, με τις οποίες αυτά τα αντικείμενα κάνουν κάποιες μετρήσεις αλλά περιορίζονται σε δεδομένα που σχετίζονται με την σωματική άσκηση, τον καρδιακό ρυθμό κ.ά. Μπορούμε όμως να εξελίξουμε την τεχνολογία αυτών των συστημάτων, ώστε να παρέχουν πιο σημαντικά βιολογικά δεδομένα. Τα e-γυαλιά μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στον τομέα της υγείας ή σε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «ACS Applied Materials & Interfaces».

ΛΕΖΑΝΤΑ: Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα ένα σχέδιο των e-γυαλιών ηλίου που κατασκεύασαν. Credit: Lee at.al/ ACS Applied Materials & Interfaces

κετ