Έχοντας πραγματοποιήσει πετυχημένες αποστολές συλλογής δειγμάτων από αστεροειδείς και επιστροφής τους στην Γη για ανάλυση, η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Ιαπωνίας (JAXA) έδωσε στην δημοσιότητα λεπτομέρειες μιας νέας αποστολής, η οποία θα προσπαθήσει να φέρει για μελέτη στην Γη δείγματα από τον Φόβο, τον έναν εκ των δύο δορυφόρων του Άρη.

Η αποστολή ονομάζεται Martian Moon Exploration (MMX) και, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σκάφος της αποστολής θα εκτοξευθεί το 2024 και θα φτάσει στον Άρη το 2025. Το σκάφος θα επισκεφθεί και τους δύο δορυφόρους του Κόκκινου Πλανήτη, τον Φόβο και τον Δείμο. Πιο συγκεκριμένα, θα προσεδαφιστεί στον Φόβο, θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνειά του και θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στην Γη, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2029.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μελέτη των δειγμάτων του Φόβου θα αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες για το σύστημα του Άρη αλλά και για το Ηλιακό μας σύστημα γενικότερα. Ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί είναι αν ο Δείμος και ο Φόβος σχηματίστηκαν από υλικά του Άρη μετά από μία ή περισσότερες συγκρούσεις του πλανήτη με διαστημικά σώματα ή αν πρόκειται για αστεροειδείς που συνέλαβε με τις βαρυτικές του δυνάμεις ο Κόκκινος Πλανήτης.

«Οι δορυφόροι του Άρη πιθανώς να διαθέτουν υλικά που εκτοξεύθηκαν κατά καιρούς από τον Άρη μετά από συγκρούσεις του πλανήτη με μεγάλα διαστημικά σώματα. Μελετώντας τους δύο δορυφόρους είναι πιθανό να ανακαλύψουμε πληροφορίες για την εξέλιξη της επιφάνειας του Άρη. Αν οι δύο δορυφόροι είναι πράγματι προϊόντα σύγκρουσης του Άρη με διαστημικά σώματα, τότε θα εντοπίσουμε στοιχεία για την διαδικασία σχηματισμού του πλανήτη και τις συνθήκες που επικρατούσαν εκεί αμέσως μετά την γέννησή του. Αν οι δύο δορυφόροι είναι αστεροειδείς, η σύνθεσή τους θα βοηθήσει στο να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει με φιλικά για την ζωή υλικά (όπως το νερό) όταν αυτά τα υλικά ταξιδεύουν στο Διάστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της JAXA, η οποία θα συνεργαστεί με την NASA, την ESA και τις διαστημικές υπηρεσίες της Γαλλίας και της Γερμανίας για την κατασκευή ορισμένων οργάνων του σκάφους.

Πηγή: 

http://mmx-news.isas.jaxa.jp/?p=1016&lang=en

https://www.space.com/japan-mars-moon-phobos-sample-return.html

ΛΕΖΑΝΤΑ: Καλλιτεχνική απεικόνιση του σκάφους της αποστολής MMX, που θα προσπαθήσει να συλλέξει δείγματα του Φόβου και να τα φέρει πίσω στην Γη. Credit: JAXA

π