Μπορεί η Αρκτική να είναι μία από τις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη και να επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Οι βιομηχανίες της ενέργειας, των εξορύξεων, της αλιείας, ακόμη και η τουριστική βιομηχανία, έχουν επεκταθεί στις παγωμένες περιοχές της Αρκτικής. Όλη αυτή η δραστηριότητα απαιτεί φυσικά και αποτελεσματικά συστήματα επικοινωνίας. Οι γεωστατικοί τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι δεν καλύπτουν την περιοχή της Αρκτικής και οι διαφόρων ειδών προσπάθειες για να υπάρχει επικοινωνία με σύγχρονες μεθόδους στις αρκτικές περιοχές, προς το παρόν σκοντάφτουν στην έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που να ανταποκρίνονται στις αρκτικές συνθήκες. Ακόμη και το δορυφορικό σμήνος Iridium που προσπαθεί να καλύψει τηλεπικοινωνιακά την Αρκτική εξαιτίας της έλλειψης υποδομών δυσκολεύεται να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες. Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες που παρέχουν οι δορυφόροι Iridium δεν είναι ευρυζωνικές και έχουν συχνές διακοπές που διαρκούν αρκετά λεπτά κάθε φορά.

Όμως επειδή η Αρκτική εκτός από εμπορικό ενδιαφέρον έχει αποκτήσει και γεωστρατηγικό, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από πολλές πλευρές να υπάρξουν εκεί αξιόπιστα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει εκπονήσει το πρόγραμμα ARTES 1 ArctiCOM για την ανάπτυξη αποτελεσματικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην Αρκτική. Ο Καναδάς μεγάλο, μέρος του οποίου βρίσκεται εντός των αρκτικών περιοχών, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία υλοποιεί το πρόγραμμα Πολικών Επικοινωνιών και Καιρού (PCW) το οποίο σε πρώτη φάση αφορά δύο υπό κατασκευή δορυφόρους που θα έχουν ως αποστολή την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αλλά και τη συλλογή μετεωρολογικών και άλλων επιστημονικών δεδομένων, που θα παρέχονται στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Η Ρωσία που έχει εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για την Αρκτική έχει κάνει την δική της πρόταση που αφορά ένα δορυφορικό σύστημα που ονομάζεται Arktika.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σήματα Μορς στον Βόρειο Πόλο» του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευγενίδιου Ιδρύματος  οι συμμετέχοντες καλούνται να βοηθήσουν μια ερευνητική ομάδα στον Βόρειο Πόλο η οποία εξαιτίας μιας θύελλας κινδυνεύει και δεν έχει στην διάθεσή της κανένα άλλο τρόπο επικοινωνίας εκτός από ένα παλιό τηλέγραφο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να κατασκευάσουν μια συσκευή που να εξομοιώνει την λειτουργία ενός τηλεγράφου και να κωδικοποιήσουν μηνύματα με κώδικα Μορς ώστε να επικοινωνήσουν με την ερευνητική ομάδα που είναι εγκλωβισμένη στους πάγους.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Νέοι δορυφόροι θα σταλούν στο Διάστημα για να βοηθήσουν στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Αρκτική. Credit:NASA

κετ