Ομάδα ερευνητών των πανεπιστημίων του Λιντς και του Νότινγκχαμ στην Βρετανία με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση Nature Communications περιγράφει μία νέα μέθοδο μετάδοσης δεδομένων με χρήση των αποκαλούμενων λέιζερ κβαντικής ενίσχυσης. Πρόκειται για μία μέθοδο που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στις διαδικτυακές συνδέσεις, αφού οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα με αυτή την μέθοδο θα μεταδίδονται μέσα στο Internet χίλιες φορές ταχύτερα από ό,τι σήμερα με τις υπάρχουσες συνδέσεις.

Τα λέιζερ κβαντικής ενίσχυσης μπορούν να εκπέμπουν δέσμες φωτός σε συχνότητες Terahertz, οι οποίες χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα κυρίως για την ανάλυση χημικών ουσιών. Η τροποποίηση αυτών των λέιζερ για την μετάδοση δεδομένων μπορεί να επιτρέψει την δημιουργία απίστευτα γρήγορων δικτύων επικοινωνίας σε εγκαταστάσεις όπως ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία, στις δορυφορικές επικοινωνίες και γενικά οπουδήποτε είναι απαραίτητες οι πολύ υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

Οι ερευνητές στα πειράματα που πραγματοποίησαν κατάφεραν με την χρήση της νέας μεθόδου να μεταδώσουν, και μάλιστα ασύρματα, δεδομένα με ταχύτητα 100 gigabits/δευτ.. Οι ενσύρματες συνδέσεις ethernet που χρησιμοποιούνται σήμερα μεταδίδουν δεδομένα με ταχύτητα 100 megabits/δευτ., ταχύτητα χίλιες φορές μικρότερη από εκείνη που επετεύχθη με την νέα μέθοδο. Προς το παρόν οι ερευνητές έχουν καταφέρει να μεταδώσουν δεδομένα με την νέα μέθοδο μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις. Θεωρείται δεδομένο ότι η μέθοδος αυτή θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο επισταμένης έρευνας από την επιστημονική κοινότητα και μένει να δούμε αν και σε τι επίπεδο θα υπάρξει πρόοδος, αν δηλαδή θα βρεθούν τρόποι να μεγαλώσουν οι αποστάσεις μετάδοσης δεδομένων ή αν θα επιτευχθούν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες. Είναι ευνόητο ότι οι εφαρμογές που θα προκύψουν από μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πραγματικά απεριόριστες και θα μεταμορφώσουν τον κόσμο του Διαδικτύου.

Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του φωτός, τα φάσματα εκπομπής, το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, τις οπτικές ίνες, την μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις κ.ά..

κετ