Η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων «μετακόμισε» στα υποβρύχια. Η Ιαπωνία έχει πλέον στον πολεμικό στόλο της δύο υποβρύχια που κινούνται με μπαταρίες ιόντων λιθίου. Με τις μπαταρίες αυτές τα υποβρύχια μπορούν να κινούνται αθόρυβα κάτω την επιφάνεια της θάλασσας για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ό,τι με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Τα υποβρύχια που κινούνται με ντιζελοκινητήρες μπορούν να κινούνται αθόρυβα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά επειδή απαιτείται η παρουσία οξυγόνου στην όλη διαδικασία το υποβρύχιο πρέπει, είτε να ανεβαίνει συχνά στην επιφάνεια, είτε να την πλησιάζει πολύ με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κοινή θέα κάποια μέρη του, όπως το περισκόπιο. Επομένως υπάρχει κίνδυνος να αποκαλυφθεί η παρουσία του. Κάποια υποβρύχια χρησιμοποιούν συστήματα παραγωγής αέρα για την κίνηση τους, τα οποία δεν απαιτούν την ανάδυση τους στην επιφάνεια αλλά αυτά τα συστήματα παράγουν αρκετό θόρυβο και έτσι είναι πιθανό να εντοπιστούν από τα σόναρ.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορα προϊόντα της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου αποδεικνύονται εξαιρετική λύση και για τα υποβρύχια. Όπως διαπιστώθηκε, με την τεχνολογία ιόντων λιθίου μπορούν να δημιουργηθούν μπαταρίες για υποβρύχια που έχουν αξιοσημείωτα μικρότερο βάρος από αυτές που χρησιμοποιούνται στα υποβρύχια μέχρι τώρα, ενώ επίσης προσφέρουν ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις άλλες μπαταρίες και επαναφορτίζονται ταχύτερα. Υπάρχει βέβαια και μία αρνητική πλευρά των μπαταριών ιόντων λιθίου όσον αφορά την χρήση τους στα υποβρύχια, η οποία σχετίζεται με το γεγονός ότι η επαφή τους με το νερό μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και άρα πρέπει να είναι απόλυτα στεγανοποιημένες. Όμως φαίνεται ότι το ρίσκο είναι αποδεκτό μπροστά στα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία αυτή στον τομέα των υποβρυχίων και έτσι αναμένεται να ξεκινήσει μαζικά η παραγωγή υποβρυχίων ιόντων λιθίου.

Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με μια σειρά από διαδραστικά πειράματα με τα οποία μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο του ηλεκτρομαγνητισμού.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Το εικονιζόμενο υποβρύχιο είναι το Toruy και είναι ένα από τα δύο υποβρύχια ιόντων λιθίου του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού.

κετ