Πρόκειται για τα δύο αέρια που συμβάλουν περισσότερο στην αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας και τις κλιματικές αλλαγές στην Γη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rice στις ΗΠΑ με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature» παρουσιάζουν την μέθοδο που ανέπτυξαν, η οποία μετατρέπει οτιδήποτε περιέχει άνθρακα, από σκουπίδια μέχρι φλούδες ξύλου, σε γραφένιο.

Το γραφένιο είναι το αποκαλούμενο «θαυματουργό υλικό» του 21ου αιώνα, με κυριολεκτικά απεριόριστες εφαρμογές και δυνατότητες. Με την μέθοδο που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Rice σε πρώτη φάση εμποδίζεται η απελευθέρωση του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Σε δεύτερο επίπεδο το γραφένιο που παράγεται, από την επεξεργασία των διαφόρων υλικών, μπορεί να τοποθετείται σε άλλα υλικά για να τα κάνει πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Η μέθοδος που ανέπτυξαν οι ερευνητές περιλαμβάνει τη θέρμανση των υλικών που περιέχουν άνθρακα στους 2.727 βαθμούς Κελσίου μέσα σε διάστημα μόλις 10 χιλιοστών του δευτερολέπτου.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια φωτογραφία από τα πειράματα που πραγματοποιούν για την μετατροπή διαφόρων αντικειμένων σε γραφένιο. Credit: Jeff Fitlow/Rice University


κετ