Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά αλλά οι βιομηχανίες αναζητούν την επόμενη γενιά μπαταριών με τις οποίες θα λειτουργούν οι ηλεκτρονικές συσκευές και όχι μόνο. Μπαταρίες που θα παρέχουν περισσότερη αυτονομία, θα έχουν μικρότερο κόστος και θα είναι πιο χρηστικές. Την δική τους πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση δίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash της Αυστραλίας.

Δημιούργησαν μια μπαταρία λιθίου-θείου, η οποία καλύπτει όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις. H μπαταρία αυτή είναι πιο ελαφριά, πιο αποδοτική και έχει χαμηλότερο κόστος από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η μπαταρία λιθίου-θείου που έφτιαξαν μπορεί να παρέχει αυτονομία σε ένα κινητό τηλέφωνο για πέντε ημέρες με μια φόρτιση, ενώ επίσης η χρήση της σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μειώσει σημαντικά το βάρος τους και ταυτόχρονα θα αυξήσει την αυτονομία τους, επιτρέποντάς τους με μια φόρτιση να κινηθούν σε αποστάσεις 1000 χλμ. Οι μπαταρίες λιθίου-θείου έχουν επίσης ισχυρότερο οικολογικό αποτύπωμα σε σχέση με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, γεγονός που καταγράφεται επίσης στα θετικά της χρήσης τους. Τόσο η κυβέρνηση της Αυστραλίας όσο και επενδυτές από όλο τον κόσμο βρήκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την προοπτική αυτής της μπαταρίας και χρηματοδοτούν τους ερευνητές ώστε να μπορέσουν αυτοί να δημιουργήσουν τώρα τις προϋποθέσεις ώστε η μπαταρία που έφτιαξαν να μπει στην διαδικασία της μαζικής παραγωγής. Οι ερευνητές έχουν λάβει μέχρι στιγμής οικονομική ενίσχυση 2,5 εκ. δολαρίων για να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους.

Στο Κέντρο Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου οι επισκέπτες θα βρουν ανάμεσα στα δεκάδες διαδραστικά εκθέματα και ορισμένα που τους εισάγουν στον κόσμο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εναλλακτικούς τρόπους.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Τρία μέλη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Monash παρουσιάζουν την μπαταρία λιθίου-θείου που δημιούργησαν. Credit: Monash University

κετ