Την εντυπωσιακή ιστορία ενός πανάρχαιου γαλαξία καταγράφει διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρίβερσαιντ με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal».

Ο γαλαξίας που έλαβε την κωδική ονομασία XMM-2599 σχηματίστηκε κατά την διάρκεια της βρεφικής ηλικίας του Σύμπαντος. Σύμφωνα με τους ερευνητές πριν το Σύμπαν συμπληρώσει ένα δισ. έτη ζωής, ο γαλαξίας αυτός είχε καταφέρει να αποκτήσει μάζα μεγαλύτερη από αυτή που έχουν 300 δισ. άστρα παρόμοια με τον Ήλιο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ήταν ένας υπερμεγέθης γαλαξίας ειδικά για την εποχή του. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ότι αυτός ο γαλαξίας δημιουργούσε με τρελούς ρυθμούς νέα άστρα πριν το Σύμπαν συμπληρώσει ένα δισ. έτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο XMM-2599 γεννούσε ετησίως περί τα χίλια άστρα παρόμοια με το μητρικό μας άστρο. Συγκριτικά ο Γαλαξίας μας που είναι βέβαια σε κάπως… προχωρημένη ηλικία παράγει ελάχιστα άστρα. Κάποιες μελέτες κάνουν λόγο για μέσο όρο παραγωγής αστρικού υλικού μάζας ~ 7 ηλιακών μαζών ετησίως

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φρενήρης διαδικασία παραγωγής άστρων του γαλαξία XMM-2599 ξαφνικά διακόπηκε. Οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν ότι πριν το Σύμπαν γίνει δύο δισ. Ετών, ο γαλαξίας είχε γίνει πλέον ανενεργός.

Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να δώσουν κάποια απάντηση στο τι συνέβη και διακόπηκε η δραστηριότητα του XMM-2599. Δεν μπορούν επίσης να διατυπώσουν μία θεωρία για το τι συνέβη στον γαλαξία τα επόμενα δισ. έτη παραμένοντας ανενεργός και ποια μπορεί να είναι η σημερινή κατάσταση και εικόνα του.

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι μπορεί η ισχυρή βαρυτική έλξη του XMM-2599 να έχει υποχρεώσει κάποιους γειτονικούς και ενεργούς γαλαξίες να τον πλησιάσουν, δημιουργώντας έτσι μία πολύ λαμπερή γαλαξιακή γειτονιά στις εσχατιές του Σύμπαντος.

Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με διαδραστικά εκθέματα που δίνουν απαντήσεις για την γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Καλλιτεχνική απεικόνιση του γαλαξία XMM-2599 την εποχή που αποτελούσε ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων.Credit:  NRAO/AUI/NSF/B. Saxton; NASA/ESA/R. Foley; NASA/StScI) – image via phys.org/

κετ