Η τέταρτη τεχνολογική επανάσταση είναι σε εξέλιξη. Οι μηχανές, ψηφιακές αυτή τη φορά, επανέρχονται στο προσκήνιο υποστηριζόμενες από την τεχνητή νοημοσύνη, και την πληθώρα δεδομένων που παράγουμε καθημερινά. Η συζήτηση είναι πιο κρίσιμη από ποτέ και καίρια ερωτήματα τίθενται:

  • Ποιός θα είναι ο μελλοντικός ρόλος των ανθρώπων σε ένα περιβάλλον εργασίας με ολοένα και περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη ;
  • Ποιές δεξιότητες πρέπει να αναπτύξουμε ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε ουσιαστικά μέσα σε αυτό το νέο ψηφιακό περιβάλλον ;

Πολλές από τις δεξιότητες αυτές βασίζονται σε γνώσεις Μαθηματικών και Πληροφορικής, αντικείμενα που θεωρούνται δύσκολα και όχι πρώτης επιλογής για τους μαθητές.

- Τι πρέπει να αλλάξει στον τομέα της εκπαίδευσης ώστε να ενθαρρύνουμε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν περισσότερο με τα Μαθηματικά, αλλά και να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τις διαρροές που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα από τον κλάδο των θετικών επιστημών και ιδιαίτερα των Μαθηματικών ;

Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα που συνδέονται με την κατανόηση της αλλαγής του ρόλου των υπολογιστών και της αυτοματοποίησης της γνώσης, θα επιχειρήσει να δώσει ο διεθνούς φήμης Βρετανός φυσικομαθηματικός και τεχνολόγος Κόνραντ Βόλφραμ, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου εταιρειών Wolfram, στην διάρκεια ομιλίας του που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, στις 18.30 μ.μ., στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η ομιλία του κ. Βόλφραμ, έχει ως τίτλο : «Προσαρμόζοντας την Εκπαίδευση για την Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας σχεδιάστηκε εξ αρχής για να αντεπεξέλθει στις εκπαιδευτικές προκλήσεις της εποχής.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βόλφραμ θα επιχειρήσει να εξηγήσει την αναγκαιότητα της θεμελιώδους αλλαγής που απαιτείται στην εκπαίδευση, και θα περιγράψει το σχέδιο που έχει εκπονήσει για την οικοδόμηση ενός καινοτόμου προγράμματος σπουδών που επικεντρώνεται στην επίλυση προβλημάτων (problem solving) και στην υπολογιστική σκέψη (computational thinking).

Ο Κόνραντ Βόλφραμ είναι ευρέως γνωστός για την πρωτοποριακή του προσέγγιση στο θέμα της μεταρρύθμισης της εκπαίδευσης μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. Ίδρυσε το computerbasedmath.org για την εκ βάθρων αναδόμηση του βασικού προγράμματος σπουδών στα Μαθηματικά.

Σκοπός του είναι να δημιουργήσει ένα νέο, κεντρικής σημασίας μάθημα, που να βασίζεται σε υπολογιστές και να περιλαμβάνει και τον προγραμματισμό.

Το εγχείρημα έχει ήδη προχωρήσει αρκετά προσφέροντας το στρατηγικό όραμα, ένα πρόγραμμα σπουδών και κατάλληλο περιεχόμενο.

Το εγχείρημα του Computationalthinking.org έχει επεκταθεί στην τριτοβάθμια και στην επαγγελματική εκπαίδευση και αναγνωρίζεται ως μία σημαντική πρωτοβουλία στον επανασχεδιασμό της εκπαίδευσης στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά, τομείς που συνολικά είναι γνωστοί με το ακρωνύμιο STEM, οδηγώντας τις απαιτούμενες δεξιότητες του 21ου αιώνα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο όμιλος Wolfram, που περιγράφεται ως “Computation Company”,  λειτουργεί με μοναδικό τρόπο στο σημείο τομής των υπολογιστικών μεθόδων, των δεδομένων και της γνώσης, προάγει την καινοτομία στους τομείς της επιστήμης των δεδομένων, της μοντελοποίησης και των Μαθηματικών, μέσω τεχνολογικών λύσεων που περιλαμβάνουν το λογισμικό Wolfram ONE and Mathematica, τη μηχανή γνώσεων Wolfram Alpha  (η οποία υποστηρίζει το σύστημα Siri της Apple), τη διαδικτυακή υπολογιστική υποδομή Enterprise Private Cloud και την γλώσσα προγραμματισμού Wolfram.

Ώρα έναρξης ομιλίας: 18:30 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 μ.μ. της ίδιας ημέρας.

Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως 2 δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 180 δελτία εισόδου. Προτείνεται για φοιτητές/τριες, σπουδαστές/τριες, Εκπαιδευτικούς, καθώς και το ευρύ κοινό.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα Ελληνικά.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΙΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ έχει προβλεφθεί διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωση.

Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

ιε