To 2016 σε απόσταση 670 ετών φωτός από εμάς ανακαλύφθηκε ένας ακόμη εξωπλανήτης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο. Ο Kelt 9-b έχει μάζα σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία και βρίσκεται σε τόσο μικρή απόσταση από το άστρο του, ώστε ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω του σε μόλις 36 ώρες. Με θερμοκρασία που αγγίζει τους 4.300 °C, πρόκειται για τον πλανήτη με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, υψηλότερη δηλαδή και από την επιφανειακή θερμοκρασία πολλών άστρων.

Το μητρικό άστρο του Kelt 9-b έχει περίπου διπλάσια μάζα και επιφανειακή θερμοκρασία από τον Ήλιο, ενώ ο ίδιος ο πλανήτης είναι βαρυτικά κλειδωμένος στο άστρο του, όπως η Σελήνη είναι με την Γη. Αυτό σημαίνει ότι στρέφει διαρκώς το ίδιο ημισφαίριο προς το άστρο του, ενώ το άλλο είναι μονίμως στο σκοτάδι. Αναλύοντας τα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer, ομάδα αστρονόμων στις ΗΠΑ ανακάλυψε τώρα ότι η θερμοκρασία του είναι τόσο υψηλή, ώστε, στην πλευρά του πλανήτη που βλέπει προς το άστρο, τα μόρια υδρογόνου στην ατμόσφαιρά του διαμελίζονται. Ωστόσο, όταν τα άτομα αυτά βρεθούν στην πλευρά του πλανήτη που είναι νύχτα, οι σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί αρκούν, ώστε τα άτομα υδρογόνου να επανενωθούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας μόρια.  

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Astrophysical Journal Letters».

Υπάρχουν όμως και στην διαστημική μας γειτονιά πολλοί παράξενοι και εξωτικοί κόσμοι. Από την καυτή Αφροδίτη έως τον παγωμένο Πλούτωνα, από την γεμάτη ηφαίστεια Ιώ έως τον υπόγειο ωκεανό που κρύβει η παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης και από τις θάλασσες μεθανίου του Τιτάνα έως τα πέρατα της βαρυτικής «κυριαρχίας» του Ήλιου, η ψηφιακή παράσταση «Παράξενοι Κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα» μας ταξιδεύει σε ορισμένους από τους πιο «ακραίους» πλανήτες και δορυφόρους στο Ηλιακό μας σύστημα.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη Kelt 9-b. Credit: Max Planck Institute for Astronomy

π