Την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Το νέο πρότυπο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου αποτελεί την μετεξέλιξη της «Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας», που λειτούργησε από το 2006 έως το 2016, η οποία με την σειρά της αποτελούσε την συνέχεια της «Συλλογής Πειραμάτων και Τεχνικών Εκθεμάτων», η οποία δημιουργήθηκε το 1966 και λειτούργησε μέχρι και το 1988.

Το Κέντρο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων, που μελέτησε επιστάμενα τις τρέχουσες ανάγκες στην Ελλάδα, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις σε όλον τον κόσμο.

Σύμβουλος Σχεδιασμού του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας είναι ο διεθνώς διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής, βραβευμένος με το Βραβείο Turing (2007) Ιωσήφ Σηφάκης.

Στόχος του νέου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας είναι:

Να εξοικειώσει τους νέους με τις βασικές επιστημονικές αρχές και τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας με δημιουργικό και εκπαιδευτικό τρόπο.

Να εμφυσήσει το πνεύμα της συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης.

Να φέρει πιο κοντά το κοινό στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας κάνοντάς τον πιο προσιτό και κατανοητό.

Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός Καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Φώτης Κουβέλης, οι Αναπληρωτές υπουργοί Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως, ο Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, o Βουλευτής Πειραιά και πρώην υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Καθηγητής Άγγελος Κότιος.

Η ταυτότητα του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας

Το πρότυπο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου φιλοξενείται σε μία εξαιρετική κτηριακή υποδομή συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ.

Σε αυτόν τον χώρο δημιουργήθηκαν:

Δύο όροφοι με 54 διαδραστικά εκθέματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανολογίας και των Μαθηματικών.

Ένα σύγχρονο εργαστήριο Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής και Ρομποτικής.

Ένα αμφιθέατρο πλήρως εξοπλισμένο και ειδικά σχεδιασμένο για την διεξαγωγή ομιλιών, παρουσιάσεων και επιδείξεων πειραμάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη το Ίδρυμα Ευγενίδου για την, όπως τόνισε, «επί έξι δεκαετίες εμβληματική κοινωφελή εκπαιδευτική του δραστηριότητα, η οποία, κατά το όραμα του ιδρυτή του, εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, συμβάλλει κυρίως στην εκπαίδευση των νέων στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο.

Στα συγχαρητήρια αυτά», συνέχισε, «προστίθεται, εκ μέρους μου, η δημόσια αναγνώριση της μεγάλης σημασίας του νέου πρότυπου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, του οποίου έχω την τιμή να κάνω τα εγκαίνια.

Κέντρου, το οποίο συνιστά χώρο γνωριμίας, ενασχόλησης και πειραματισμού με την Επιστήμη και την Τεχνολογία για τους νέους και τις νέες της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «το Κέντρο θα επιτρέψει στους νέους και τις νέες της χώρας μας να μπουν, «εξ απαλών ονύχων», στην ουσία του, καθοριστικού για το μέλλον, «παλαίφατου» διλήμματος: Το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της».

Δήλωση Προέδρου Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη

«Το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει και φιλοξενεί εκθέσεις αφιερωμένες στην τεχνική εκπαίδευση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία από το 1966, αρχικά σε συνεργασία με το Deutsches Museum και εν συνεχεία με την La Vilette, οι οποίες συμπληρώνουν τις δράσεις του, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των νέων στην Ελλάδα στο επιστημονικό και τεχνικό πεδίο.

Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι εναρμονισμένο με την εκπαίδευση STEM, η οποία μπαίνει πλέον δυναμικά σε όλες τις δράσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Παράλληλα στηρίζει τις παραδοσιακά θετικές επιστήμες και με βάση τα προγράμματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φιλοδοξεί να εισάγει τους νέους και τις νέες σε τομείς της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας, συμβάλλοντας στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν στην μελλοντική τους απασχολησιμότητα».


Δήλωση του Συμβούλου Σχεδιασμού του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας, Καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη (Βραβείο Turing 2007)

«Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι μέρος ενός γενικότερου εγχειρήματος για την διάδοση της Επιστήμης και Τεχνολογίας στην χώρα μας.

Η σχεδίαση της παρούσας έκθεσης επηρεάστηκε από το όραμα των SΤΕΜ επιδιώκοντας μία ισορροπία και ολοκλήρωση μεταξύ επιστημών και τεχνολογίας – δίνοντας επίσης στα Μαθηματικά και τις εφαρμογές τους εξέχουσα θέση. Με ιδιαίτερη βαρύτητα σε μεθόδους που συνδέουν την θεωρία με την πράξη, αναδεικνύουν την διαθεματικότητα και διευκολύνουν την εποπτεία και την αυτενέργεια.

Σήμερα η πατρίδα μας αναζητεί το δρόμο για μία έξοδο από το τούνελ της κρίσης, μία αναγέννηση. Σ’ αυτή την προσπάθεια είναι κοινή συνείδηση ότι πρέπει να απαντήσουμε θαρραλέα στις προκλήσεις που θέτει η κοινωνία της γνώσης. Τόσο όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης όσο και την ανάπτυξη στηριγμένη στην τεχνολογία και την καινοτομία.

Η παρούσα έκθεση και η όλη δράση του Ιδρύματος Ευγενίδη είναι μία μικρή αλλά εξαιρετικά καίρια συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση».

Δήλωση της Υπεύθυνης του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας Δρος Βάλιας Λύρατζη

«Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι ένας μοναδικός για την Ελλάδα χώρος, αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών νέων Ελλήνων επιστημόνων.

Σκοπός του είναι να λειτουργεί επικουρικά στην τυπική εκπαίδευση, να εισάγει τους επισκέπτες του στις σύγχρονες θεωρίες των Επιστημών και στα νέα επιτεύγματα της Τεχνολογίας, να αναδεικνύει τη διεπιστημονικότητα και να εξοικειώνει το κοινό με την επιστήμη και την τεχνολογία, αποκαλύπτοντας την άμεση σχέση τους με την καθημερινότητα των ανθρώπων.»

 

κετ