Στη σύγχρονη εποχή, δεν υπάρχουν μαθηματικές θεωρίες που δεν έχουν εφαρμογή σε κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα. Αντίθετα, οι απαιτούμενες σήμερα μαθηματικές μέθοδοι όχι απλά δεν περισσεύουν αλλά λείπουν από το σύνολο των αναγκών μας. Με την σκέψη αυτή, το Ίδρυμα Ευγενίδου εγκαινίασε τον κύκλο διαλέξεων με τίτλο «Εφαρμογές Επιστήμης & Τεχνολογίας στο Σύγχρονο κόσμο»  ξεκινώντας την συζήτηση από το κόσμο των Μαθηματικών, με στόχο να προβληθούν μερικές από τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές όπου τα Μαθηματικά αποτέλεσαν και αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της ύπαρξής τους.

Με θερμό καλωσόρισμα, ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, τ. Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Ιωάννης Γκόλιας υποδέχτηκε τους εκλεκτούς ομιλητές αλλά και το κοινό, φυσικό και διαδικτυακό, σημειώνοντας πως το «Ίδρυμα  Ευγενίδου από την ίδρυσή του το 1956 αποδείχθηκε ένας ισχυρός εκπαιδευτικός και πολιτιστικός πόλος, ο οποίος προώθησε την επαφή και την διάδραση με τους επιστημονικούς τομείς για την δημιουργία γνώσεων και δεξιοτήτων σε επαγγέλματα  του τεχνικού τομέα και του τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Η δυναμική του πορεία εδράζεται δυναμικά σε ένα ισχυρό αξιακό πλέγμα που καθορίζει καταλυτικά την συμβολή του στην κοινωνική πρόοδο ακόμη και στις πιο δύσκολες συγκυρίες». Ο κ. Διοικητής πρόσθεσε πως «η συνεχής λειτουργία ενός ολιστικού συστήματος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει την έκδοση βιβλίων τεχνικής εκπαίδευσης, τα επιστημονικά εκπαιδευτικά προγράμματα, την διάχυση της γνώσης , την δημιουργία πόλων ανταλλαγής απόψεων, και τέλος τις εκπαιδευτικές υποτροφίες αποτελεί μια τεράστια διαχρονική προσφορά του Ιδρύματος στο κοινωνικό σύνολο».

 

Η εκδήλωση αποτέλεσε το πρώτο μέρος του κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Εφαρμογές Επιστήμης & Τεχνολογίας στο Σύγχρονο κόσμο», ενώ τον συντονισμό της είχε ο κ. Δάσιος Γεώργιος, Oμότιμος Καθηγητής Παν/μίου Πατρών, Aντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών. 

 

Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Εμμανουήλ Ιωάννης, Καθ/τής Παν/μίου Αθηνών - Πρόεδρος Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Αλικάκος Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Σύψα Βάνα, Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών, Γεωργούλης Εμμανουήλ, Καθηγητής ΕΜΠ & Καθηγητής Heriot-Watt University, UK & Συνεργαζόμενο Μέλος ΙΥΜ-ΙΤΕ, και Φωτάκης Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ

ιε