Πριν από λίγα χρόνια είχε διατυπωθεί η θεωρία ότι τα καλώδια οπτικών ινών μπορούν να λειτουργήσουν και ως… σεισμογράφοι. Στην πορεία αναπτύχθηκαν τεχνολογίες που φιλοδοξούν να μετατρέψουν ένα καλώδιο οπτικών ινών σε σεισμογραφικό όργανο. Μία από αυτές τις τεχνολογίες δοκιμάστηκε με απρόσμενη επιτυχία.

Ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων αλλά και μεγάλων ερευνητικών ινστιτούτων των ΗΠΑ αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν υποθαλάσσιες οπτικές ίνες προκειμένου να ελέγξουν τις δυνατότητες μιας μεθόδου που είναι γνωστή ως «φωτονική σεισμολογία». Στον Κόλπο Μοντερέι στην κεντρική Καλιφόρνια υπάρχει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών μήκους 52 χλμ. Κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης αποφασίστηκε ένα μέρος του καλωδίου μήκους 20 χλμ. να τεθεί εκτός λειτουργίας και να τοποθετηθεί σε αυτό μία συσκευή που θα το μετέτρεπε σε σεισμογράφο. Η συσκευή ενσωματώνει την τεχνολογία Distributed Acoustic Sensing με την οποία ένα καλώδιο οπτικών ινών μπορεί να ανιχνεύει σε 24ωρη βάση ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες κινήσεις και μεταβολές που συμβαίνουν γύρω του. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science», στην πραγματικότητα το καλώδιο μετατράπηκε σε ένα όργανο με δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες ενός δικτύου δέκα χιλιάδων σεισμογράφων! Οι ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν με το καλώδιο οπτικών ινών έναν σεισμό μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά και άγνωστα έως τώρα υποθαλάσσια ρήγματα.

Με δεδομένο ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των θαλάσσιων περιοχών του πλανήτη δεν υπάρχουν εγκαταστημένα σεισμογραφικά όργανα ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο καλωδίων οπτικών ινών το οποίο συνεχώς μεγαλώνει, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν τα επόμενα χρόνια, με την βοήθεια αυτών των καλωδίων, να παρακολουθήσουν και να μελετήσουν την υποθαλάσσια σεισμολογική δραστηριότητα και παράλληλα να χαρτογραφήσουν άγνωστες μέχρι σήμερα περιοχές της αβύσσου.

Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου το κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με διαδραστικά εκθέματα που δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας των οπτικών ινών και να διαπιστώσει τις δυνατότητες τους.

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Τα δίκτυα οπτικών ινών που υπάρχουν στους ωκεανούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για σεισμολογικές μελέτες.

κετ