O Μαρκ Ζάκεμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, δήλωσε ότι κατά την γνώμη του η επόμενη μεγάλη επανάσταση στον τομέα της τεχνολογίας, η οποία θα αλλάξει την ζωή του σύγχρονου ανθρώπου με τρόπο ανάλογο που το έκανε το Internet, το κινητό τηλέφωνο και τα social media, είναι τα γυαλιά και οι φακοί επαφής που θα προβάλουν στον κάτοχο τους μια σειρά από πληροφορίες και δεδομένα μπροστά στα μάτια τους.

Η πρόοδος στους τομείς της εικονικής πραγματικότητας, της επαυξημένης πραγματικότητα και της μεικτής πραγματικότητας ανοίγει νέους δρόμους στην προσπάθεια ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων, οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.

Τέτοια γυαλιά ή φακοί επαφής θα έχουν διαφόρων ειδών εφαρμογές επιτρέποντας στους κατόχους τους να βλέπουν μπροστά στα μάτια τους δεδομένα όπως τα e-mail τους, τα μηνύματα που έρχονται στο κινητό τους ή στους λογαριασμούς τους στα social media, χωρίς να διακόπτουν αυτό που εκείνη την στιγμή κάνουν για να δουν τις πληροφορίες σε κάποια συσκευή.

Έτσι θα μπορεί κάποιος την ώρα που περπατά να βλέπει μπροστά στα μάτια του τα μηνύματά του χωρίς να χάνει την επαφή του με το περιβάλλον στο οποίο κινείται.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους οδηγούς, οι οποίοι φορώντας τέτοια γυαλιά ή φακούς επαφής θα μπορούν εκτός από τα μηνύματα να βλέπουν διαφόρων ειδών δεδομένα που αφορούν την λειτουργία του αυτοκινήτου, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσουν ούτε στιγμή την προσοχή τους από τον δρόμο. Επιπλέον, εκείνοι που βρίσκονται στα εργαστήρια προσπαθώντας να κατασκευάσουν τέτοια γυαλιά και φακούς επαφής θέλουν να ενσωματώσουν σε αυτά και τεχνολογία καταγραφής εικόνων, ώστε ό,τι βλέπει ο κάτοχός τους να καταγράφεται και παράλληλα το υλικό αυτό να αποθηκεύεται για μετέπειτα επεξεργασία ή ακόμη και να «ανεβαίνει» αυτόματα στο Διαδίκτυο. Τα γυαλιά αυτά δεν απευθύνονται, όπως λένε οι δημιουργοί τους, μόνο στα στελέχη των εταιρειών και γενικά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ή να κοιτάζουν συνέχεια το κινητό τους τηλέφωνο, αλλά και σε άτομα με προβλήματα όρασης αφού θα έχουν δυνατότητα να απομονώνουν ή να ζουμάρουν οτιδήποτε θέλει να δει καλύτερα ο κάτοχός τους, όπως επίσης θα διαθέτουν και εφαρμογή «νυχτερινής όρασης».

Η αμερικανική start-up εταιρεία Mojo Vision υποστηρίζει ότι δημιούργησε τους πρώτους φακούς επαφής επαυξημένης πραγματικότητας. Στις γωνίες των φακών είναι τοποθετημένες μικροσκοπικές οθόνες, οι οποίες κάθε φορά που τις κοιτάζει ο κάτοχος ενεργοποιούν τους φακούς. Όταν οι φακοί ενεργοποιηθούν ο κάτοχός τους θα μπορεί να βλέπει τα δεδομένα που επιθυμεί από το κινητό ή το tablet του.

Επίσης οι φακοί συνδέονται με το Internet ώστε ο κάτοχος να έχει στην διάθεση του μια σειρά από πληροφορίες όπως για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιο καλό εστιατόριο στην περιοχή που βρίσκεται εκείνη την στιγμή. Ένας ομιλητής θα μπορεί να λέει την ομιλία του κοιτάζοντας συνεχώς το κοινό και χωρίς να χρειάζεται να κοιτάζει συνεχώς τις σημειώσεις του. Οι φακοί παίρνουν την ενέργεια που απαιτείται από μια συσκευή που φορά ο κάτοχος στον καρπό του, αλλά τα στελέχη της εταιρείας λένε ότι σε επόμενη φάση οι φακοί θα παίρνουν ενέργεια από τα κινητά τηλέφωνα.

Στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου αλλά και στο UTech Lab μπορούν να μάθουν τα πάντα για την σύγχρονη τεχνολογία και την επιστήμη μέσα από διαδραστικά εκθέματα, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και παρακολούθηση/συμμετοχή σε διαφόρων ειδών πειράματα.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Η Mojo Vision έδωσε στην δημοσιότητα μια εικόνα των έξυπνων φακών επαφής που δημιούργησε

 

 

 

 

 

κετ