Η διδασκαλία των θετικών επιστημών, η διάδραση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και η ανάδειξη του ζωντανού ρόλου της ελληνικής διασποράς στη σύγχρονη εποχή , τόσο για την ελληνική ταυτότητα όσο και για την ταυτότητα του «πολίτη του κόσμου» ήταν μια πρόκληση όσο και συγκίνηση για τους εκπαιδευτές του Προγράμματος «Πάμε στον πλανήτη Άρη?», την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022.

Πρόκειται για ένα online εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από το 2021.
Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ενασχόληση και εμβάθυνση των συμμετεχόντων στην επιστήμη της Αστρονομίας- Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις των διαστημικών αποστολών και οχημάτων στον πλανήτη Άρη, η κατανόηση θεμάτων που συνδέονται με τα χαρακτηριστικά του πλανήτη, όπως και η καλλιέργεια δεξιοτήτων αξιολόγησης και εντοπισμού της κατάλληλης πληροφορίας σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

  1. Έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα ζωή στον Άρη;
  2. Ποια χημική ένωση αναζητούμε ως πιθανή ένδειξη ζωής για να κατευθύνουμε εκεί μελλοντικές αποστολές;
  3. Πόσα χρόνια περίπου θα διαρκέσει η πρώτη αποστολή με ανθρώπινο πλήρωμα σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό?

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα τίθενται, διερευνώνται από τους συμμετέχοντες μαθητές μέσω των αξιόπιστων επιστημονικά πηγών που διατίθενται από τη Βιβλιοθήκη και απαντώνται από τον Δ/ντή του Πλανηταρίου, κ. Μάνο Κιτσώνα.

Συμμετείχαν διαδικτυακά 15 παιδιά από το Σχολείο Ελληνικής κοινότητας Λουμπουμπάσι στο Κονγκό. Το συγκεκριμένο σχολείο ελληνοπαίδων λειτουργεί από το 1968 και το 1981 αναγνωρίστηκε ως ισότιμο με τα δημόσια σχολεία της ημεδαπής.

Ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τους συντελεστές αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΙΕ η «γνωριμία», επικοινωνία και συνεργατική μάθηση  με τους νέους Έλληνες της διασποράς που μέσω της παιδείας τους δεν «έφυγαν» ποτέ από την πατρίδα.

β