Πριν από 50 χρόνια ήμουν ακόμη στο σχολείο, αλλά εκείνη την ιδιαίτερη μέρα θυμάμαι ότι ήμουν καθηλωμένη μπροστά στον ασπρόμαυρο δέκτη της τηλεόρασης που πρόσφατα είχαν αγοράσει οι γονείς μου.

Το να παρακολουθώ τηλεόραση ήταν κάτι εντελώς ασυνήθιστο για εμένα (πράγμα που ισχύει ακόμη και τώρα). Προτιμώ να διαβάζω εφημερίδες από το διαδίκτυο ώστε να έχω επιλογή. Όμως και το γεγονός της προσσελήνωσης ήταν πρωτοφανές και μάλιστα να το παρακολουθεί κανείς ζωντανά! Παρʼ όλο που η μετάδοση ήταν πάρα πολύ άσκημη με «χιόνι» κ.τ.λ., μαγεύτηκα.

Είχα πάρει την απόφαση να σπουδάσω φυσική μερικά χρόνια πριν, σε ακόμη μικρότερη ηλικία, αλλά το επίτευγμα του ανθρώπου στο φεγγάρι ισχυροποίησε την θέλησή μου να σπουδάσω στις ΗΠΑ. Δυστυχώς οι γονείς μου δεν είχαν τα οικονομικά μέσα, αλλά αφού πέρασα με μεγάλη επιτυχία στο Φυσικό Τμήμα του ΕΚΠΑ, αφιέρωσα το πρώτο έτος των σπουδών μου στο να έχω υψηλή βαθμολογία και να κάνω αιτήσεις στα Αμερικανικά Παν/μια για υποτροφία. Πράγμα που πέτυχα και έτσι από το δεύτερο έτος των προπτυχιακών μου σπουδών μέχρι το πέρας του διδακτορικού μου φοίτησα στις ΗΠΑ, δουλεύοντας παράλληλα ως ερευνήτρια στο CERN.

Η κ. Χριστίνα Κουρκουμέλη είναι Καθηγήτρια Πειραματικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων στο Τμήμα Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α..

Στην κεντρική φωτογραφία: Τα στελέχη του κέντρου ελέγχου στο Χιούστον παρακολουθούν με αγωνία την διαδικασία εκτόξευσης. Την στιγμή της φωτογραφίας ο πύραυλος που μετέφερε το σκάφος είχε φτάσει στο Διάστημα και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να αποσπαστεί το σκάφος ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι του στην Σελήνη.

π