Στην κατασκευή παραθύρων (κυρίως των αυτοκινήτων) χρησιμοποιούνται επιστρώσεις από λεπτές ταινίες πολυμερών υλικών όπως ο πολυεστέρας. Οι επιστρώσεις αυτές μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ ορισμένες από αυτές περιορίζουν, παράλληλα, την ορατότητα προς το εσωτερικό των κτιρίων ή οχημάτων, σε περίπτωση που οι χρήστες τους επιθυμούν να μην φαίνονται, χωρίς να εμποδίζουν την ορατότητα των χρηστών προς τα έξω.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο ανέπτυξαν μία νέα τεχνολογία με την οποία μπορεί να κατασκευαστεί μία νέα γενιά τέτοιων ταινιών. Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους αυτές οι ταινίες θα μπορούν να τοποθετηθούν σε παράθυρα κατοικιών, κτιρίων και οχημάτων, επιτρέποντας στους χρήστες τους να ελέγχουν την ποσότητα του ηλιακού φωτός και της θερμότητας που θα εισέρχεται μέσα από τα παράθυρα, χωρίς να περιορίζεται η ορατότητα και η θέα τους. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία μέθοδο, την οποία ονομάζουν «αναστρέψιμη μεταλλική ηλεκτροαπόθεση», η οποία είναι διαφορετική από εκείνη που χρησιμοποιείται σήμερα στην δημιουργία των ταινιών για τις επιστρώσεις στα γυαλιά παραθύρων. «Είναι μία τεχνολογία έξυπνων παραθύρων που επιτρέπει στους χρήστες να καθορίζουν οι ίδιοι την ποσότητα του ηλιακού φωτός και της θερμότητας που θα δέχονται, χωρίς να εμποδίζεται η θέα τους» αναφέρουν οι ερευνητές. Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι παράγει ταινίες με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από τις υπάρχουσες μεθόδους.

Στην επιθεώρηση «Joule» οι ερευνητές εξηγούν λεπτομερώς την μέθοδό τους, η οποία βασίζεται στο γαλβάνισμα μετάλλου πάνω σε ένα διάφανο ηλεκτρόδιο, στην χρήση ενός ακόμη ηλεκτροδίου με μεταλλικά ιόντα και σε ορισμένους ηλεκτρολύτες, δημιουργώντας ένα «ηλεκτροχημικό κύτταρο», όπως οι ίδιοι το ονομάζουν. Η λειτουργία αυτού του κυττάρου είναι αυτή που αυξάνει το… IQ των παραθύρων.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μάικ Μακ Γκίχι εξετάζει μαζί με τους συνεργάτες του ένα κομμάτι γυαλί που δημιούργησαν με την μέθοδο που ανέπτυξαν. Credit: University of Colorado

κετ