Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης οργανώνουν σεμινάριο με τίτλο: Παρουσίαση του ψηφιακού αποθετηρίου Zenodo.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα, από τον Lars Holm Nielsen, βασικό συμμετέχοντα στην ανάπτυξη του αποθετηρίου.

Το Zenodo είναι μία απλή αλλά και καινοτόμα υπηρεσία που επιτρέπει σε επιστήμονες, ερευνητές, ιδρύματα αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα να μοιράζονται και να εκθέτουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα (δεδομένα, δημοσιεύματα, οπτικοακουστικό υλικό) που δε δημοσιεύονται σε άλλα ιδρυματικά ή θεματικά αποθετήρια της επιστημονικής κοινότητας.

Το υλικό αρχειοθετείται στο αποθετήριο επιτρέποντας την αναφορά και την προβολή του ερευνητικού έργου. Η πλατφόρμα εξασφαλίζει την εύκολη μεταφόρτωση και ημιαυτόματη συμπλήρωση μεταδεδομένων με τη διασύνδεση με άλλες online υπηρεσίες Mendeley/ORCID/CrossRef/OpenAIRE/Dropbox.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής - και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων - στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης: 210-9469631 και 632

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

Σύντομο βιογραφικό

Ο Lars Holm Nielsen εργάζεται στο τμήμα πληροφορικής του CERN και συγκεκριμένα στο τομέα της τεχνολογίας ψηφιακών βιβλιοθηκών. Επί 11 χρόνια αναπτύσσει απαιτητικές online web εφαρμογές κυρίως σε ερευνητικά ιδρύματα. Έχει εργαστεί στο ευρωπαϊκό τμήμα του Hubble Space Telescope (ESA/NASA), στο Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο και τα τελευταία δύο χρόνια στο CERN. Κατά την παρουσία του εκεί, είναι υπεύθυνος για το OpenAIRE Orphan Record Repository και είχε πολύ σημαντική συμμετοχή στην ανάπτυξη του Zenodo.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

β