Η διαστημική βιομηχανία κατέληξε στην διαπίστωση ότι το μέλλον της παρουσίας του ανθρώπου στο Διάστημα περνάει μέσα από πανίσχυρους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους. Πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα είναι η ιδιωτική εταιρεία Space X, του Αμερικανού μεγιστάνα και οραματιστή Ελον Μασκ ο οποίος έχει θέσει μάλιστα ως στόχο την πραγματοποίηση μιας επανδρωμένης αποστολής στον Αρη μέσα στην επόμενη δεκαετία δηλώνοντας ότι θα είναι και ο ίδιος επιβάτης ανεξάρτητα από τους κινδύνους που κρύβει το ταξίδι αυτό.

Η Space X έχει κατασκευάσει ένα σούπερ πύραυλο, τον Falcon Heavy. O εικοσιτριών ορόφων και  27 μηχανών πύραυλος είναι ο πιο ισχυρός αυτή την στιγμή στον κόσμο. Τον Φεβρουάριο του 2018 ο Falcon Heavy έκανε την πρώτη του δοκιμή μεταφέροντας στο Διάστημα ένα σπορ ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρείας του Ελον Μασκ (Tesla). Το σπορ αυτοκίνητο ταξιδεύει από τότε με προορισμό τον Άρη έχοντας στην θέση του οδηγού έναν «Αστράνθρωπο», μια κούκλα αστροναύτη.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Falcon Heavy πραγματοποίησε την πρώτη του εμπορική εκτόξευση θέτοντας σε τροχιά τον σαουδαραβικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Arabsat. Το πιο σημαντικό γεγονός της εκτόξευσης όμως είναι ότι ο πύραυλος αφού απελευθέρωσε τον δορυφόρο επέστρεψε στην Γη και προσγειώθηκε ομαλά σε μια πλωτή εξέδρα. Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε από την διαστημική βιομηχανία αφού ανοίγει τον δρόμο για να οργανώσει ο άνθρωπος ακόμη πιο σύνθετες αλλά και μακρινές διαστημικές αποστολές.

Οι φίλοι του Διαστήματος μπορούν να επισκεφτούν το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και να δουν την παράσταση «Το Μέλλον στο Διάστημα» όπου μετά από μία ιστορική αναδρομή της προσπάθειας για την «κατάκτηση» της Σελήνης, επιχειρεί να απαντήσει σε ορισμένα συναρπαστικά ερωτήματα που σχετίζονται με το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο εκτόξευσης του Falcon Heavy, πατήστε εδώ.

π