Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ (NSF) έδωσε στην δημοσιότητα τις εικόνες με την υψηλότερη ανάλυση που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα από την φωτόσφαιρα του Ήλιου.

Τις εικόνες κατέγραψε το ηλιακό τηλεσκόπιο DKIST (Daniel K. Inouye Solar Telescope), το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, που είναι εγκατεστημένο σε μια ορεινή κορυφή σε ύψος 3.000 m στο νησί Μάουι, στο αρχιπέλαγος της Χαβάης.

Το τηλεσκόπιο αυτό έχει διάμετρο 4 m και ανήκει στο NSF, ενώ ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία του στις αρχές του έτους.

«Αυτές οι εικόνες και τα βίντεο για τον Ήλιο μας είναι τα πιο λεπτομερή που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα. To ηλιακό τηλεσκόπιο Inouye θα έχει την δυνατότητα να χαρτογραφεί τα μαγνητικά πεδία μέσα στο στέμμα του Ήλιου, όπου συμβαίνουν οι ηλιακές εκρήξεις…

Αυτό το τηλεσκόπιο θα βελτιώσει την κατανόηση τους για το πώς ενεργοποιείται ο διαστημικός καιρός και τελικά θα συμβάλει προς την καλύτερη πρόγνωση των ηλιακών καταιγίδων», δήλωσε η διευθύντρια του NSF Φρανς Κόρντοβα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τηλεσκόπιο DKIST θα συλλέξει στα πρώτα πέντε χρόνια της λειτουργίας του περισσότερα δεδομένα για τον Ήλιο από όσα έχουμε συλλέξει από την εποχή του Γαλιλαίου.

Το τηλεσκόπιο αυτό είναι το τρίτο μέλος της ομάδας των ηλιακών παρατηρητηρίων που συγκροτείται.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Parker Solar Probe της NASA βρίσκεται ήδη σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Solar Orbiter που είναι προϊόν της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της NASA.

Με την βοήθεια αυτών των τηλεσκοπίων, οι επιστήμονες θα έχουν την δυνατότητα να συλλέγουν πολλά περισσότερα δεδομένα για την ηλιακή δραστηριότητα, γεγονός που θα τους βοηθήσει ώστε να κάνουν καλύτερες προγνώσεις του διαστημικού καιρού και των ηλιακών καταιγίδων, οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για τους δορυφόρους, τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα και τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Μία από τις εικόνες που κατέγραψε από την επιφάνεια του Ηλιου το Inouye Solar Telescope η οποία δείχνει μια δομή με κυψελωτή όψη. Κάθε τέτοιος «κόκκος (granule) έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της πολιτείας του Τέξας.

Credit: NSF

Περισσότερες πληροφορίες για τις διαστημικές καταιγίδες μπορείτε να αντλήσετε από την ψηφιακή παράσταση Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας, καθώς και από το βιβλίο της παράστασης το οποίο είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους (για πρόσβαση στο βιβλίο αυτό, πατήστε στον σύνδεσμο Οδηγός).

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα του Ηλιακού συστήματος, περιλαμβανομένων και των δυνητικά επικίνδυνων ηλιακών καταιγίδων. Οι ηλιακές καταιγίδες, όμως, αλληλεπιδρώντας με το μαγνητικό πεδίο της Γης, δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα της φύσης: το Πολικό Σέλας.

π