Εκτοξεύτηκε την Δευτέρα το πρωί από το κέντρο εκτόξευσης της NASA στο Κέιπ Κανάβεραλ στην Φλόριδα η διαστημοσυσκευή Solar Orbiter σε μια κοινή αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της NASA. Το Solar Orbiter θα φωτογραφήσει τις αχαρτογράφητες έως τώρα πολικές περιοχές του Ήλιου και θα μελετήσει την ατμόσφαιρά του τον ηλιακό δίσκο, τον ηλιακό άνεμο, τα μαγνητικά του πεδία και την αλληλεπίδρασή του με την Γη.

Το Solar Orbiter είναι εξοπλισμένο με δέκα επιστημονικά όργανα και κάμερες, τα οποία προστατεύονται από μια θερμική ασπίδα, η οποία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να αντέχει σε θερμοκρασίες 500 °C τα δεδομένα που θα συλλέξει, οι επιστήμονες θα διευρύνουν σημαντικά τις γνώσεις τους για την ηλιακή δραστηριότητα και για το πώς οι διαφορετικές εκφάνσεις της μπορούν να επηρεάσουν τον πλανήτη μας.

Η ψηφιακή παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου «Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας» προσκαλεί το κοινό σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τα πιο εντυπωσιακά και βίαια καιρικά φαινόμενα του Ηλιακού μας συστήματος, περιλαμβανομένων  και των ηλιακών καταιγίδων που μπορούν να βραχυκυκλώσουν τους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους και να προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

ΛΕΖΑΝΤΑ: To Solar Orbiter θα ρίξει φως σε άγνωστες περιοχές και φαινόμενα του Ηλιου [φωτογρ. © Spacecraft: ESA/ATG medialab; Sun: NASA/SDO/P. Testa (CfA)].

π